Свръхзвуков джет ще вози милионери

Някога дистанцията между Лондон и Ню Йорк отнемаше само три часа и половина с първия свръхзвуков пътнически самолет Concorde, използван между 1976 и 2003 г. След „пенсионирането” на тази машина минималното време за прелитане на Атлантика отново се удвои до минимум 7 часа.

В началото на века авиокомпаниите Air France и British Airways спряха курсовете с Concorde заради високите разходи. Пътниците на борда на свръзхвуковите самолети рязко намаляха след единствената катастрофа с този модел на летище „Шарл дьо Гол” в Париж през 2000 г., когато загинаха 113 души. Само година по-късно допълнителен отлив на пасажери предизвикаха терористичните удари по световния търговски център в Ню Йорк. Но идеята да се лети по-бързо от скоростта на звука не спира да вълнува човечеството и да вдъхновява конструкторите. Американската фирма Aerion на тексаския милиардер Робърт Бас планира заедно с европейския гигант Airbus да започне производство на умален вариант на Concorde за бизнес клиенти. Новият свръзхзвуков самолет с наименование Aerion AS2 ще направи първия си тестови курс през 2021 г. и трябва да започне да превозва хора през 2023 г.

Наследникът на Concorde ще може да транспортира 12 пътници в стилна и луксозна обстановка. При летене се развива скорост до 1,5 маха, която се равнява на 1150 мили в час, или 1850 километра в час. Това темпо е 1,5 пъти по-бързо от скоростта на звука и към момента е по възможностите само на бойни самолети. Скоро висши мениджъри, преуспели бизнесмени и всякакви платежоспособни клиенти ще получат шанса да пътуват двойно по-бързо от “простосмъртните” хора. Вече е направена първата поръчка - авиокомпанията Flexjet е заявила покупката на 20 свръхзвукови самолета и ще предложи удобствата и бързината им на хора с дълбоки джобове. Освен че развиват свръхзвукови скорости, компактните им размери позволяват кацането на по-малки летища и практически достигането до почти всяка точка на земното кълбо. Дължината на корпуса ще бъде приблизително 52 метра, а размахът на крилата около 19 м и ще са изградени от леки материали като карбон. Задвижването се осъществява от три реактивни двигателя, а обзавеждането на кабината ще е на нивото на най-луксозен хотел.

Конструкторите обещават впечатляващи възможности за преодоляване на разстояние с едно зареждане. При свръхзвукова скорост самолетът ще изминава 4750 морски мили (8797 км), колкото е отсечката между Сан Франциско и Лондон. При скорост под тази на звука преходът се увеличава на 5300 морски мили (9816 км), което се равнавя на дистанцията между Сан Франциско и Москва. Въздухоплаването позволява използването на свръхзвукови скорости само над водни пространства, така че над сушата Aeron AS2 ще трябва да се движи по-бавно. Производителите гарантират, че самолетът им ще намали т.нар. звуков бум, характерен за свръхзвуковото летене и се надяват много страни да премахнат забраната.

С билет за Aeron AS2 богаташите ще си купуват време на баснословна цена. Например отсечката Лос Анджелис - Сидни ще им отнема “само” 10 часа, вместо почти 16 с обикновен самолет. От Сан Франциско до Токио ще се стига за 6,5 часа вместо за 10. За цената на курсовете и билетите засега никой не говори, но се знае цената на самолета - 120 милиона долара.

НАЙ-БЪРЗОТО ПЪТУВАНЕ ДНЕС Е С 1100 км/ч

Един от най-бързите пътнически самолети днес е Gulfstream G650. Той не може да достигне скоростта на звука (1 мах или 1225 км/ч), но при подходящи условия и на къси отсечки развива 0,925 маха (около 1100 км/ч), а нормалната круизна скорост е 0,8 маха (1040 км/ч). Американската компания Spike Aerospace също работи върху 40-метров свръхзвуков пътнически самолет с капацитет 12-18 пътници. Луксозният джет трябва да лети с 1,6 маха (1960 км/ч), а максималната му скорост е предвидена за 1,8 маха (2200 км/ч.).

Коментари

Задължително поле