2016 г.: Храни се модно

Краят на годината е време за равносметки, но също и за прогнози. И това се отнася както за модата, така и за храната. Известни специалисти и издания започнаха да дават прогнозите си, като в много от тях личи голямото внимание към здравословните храни и начините за приготвянето им.

Един от най-уважаваните е австралийският експерт Мат Престън, който е бил жури в “Мастър шеф” и е известен гурме критик, обиколил цял свят и с обширни наблюдения. Според него едни от най-модерните тенденции през 2016 година ще е готвенето на истински огън. За “Файндайнингловърс” той посочва, че броят на ресторантите по света и с такъв тип кухня се увеличава бързо, а това може да се смята за обръщане към естественото. Точно за същото явно става дума и при втората модна тенденция за 2016-а, според Престън - готвенето на слънце. Това е още по-екологичен вариант от естествения огън, защото липсват отпадъците. Засега най-много такива ресторанти има в Южна Америка. Австралиецът прогнозира още, че по света ще се увеличи броят на заведенията, които ще се концентрират върху работа с един основен продукт с цел да го правят наистина добре. Според Престън през 2016-а клиентите ще могат да се хранят във все повече заведения, в които има собствено производство на сирена и колбаси.

Спецът прогнозира, че догодина ще започне налагането в менютата на Луло. Става дума за странно изглеждащ плод, кръстоска между мангостин и маракуя. Първият произхожда от Югоизточна Азия и е наричан Благородникът сред плодовете, а вторият, добре познат и у нас, произлиза от Латинска Америка. Употребата на все повече растящи по земята ще се разширява, смята Престън и дава за пример тученицата. У нас мнозина я смятат за плевел, но всъщност тя е изключително полезна и е богата на омега-3 мастни киселини и витамин С. Хайверът ще влиза във все повече менюта през 2016-а, прогнозира Мат Престън.

Мирея Ибрахим, един от най-известните шеф готвачи, ориентирани към здравословното хранене, също дава прогнози за 2016-а. Според нея идва времето на вегетарианските спирали - нарязани на дълги лентички зеленчуци. Хем по-малки порции, хем красиви, хем полезни. Ибрахим смята, че на мода ще излезе и Бренър, т.е. комбинацията между закуска и вечеря. Или още по-точно - много хора ще започнат вечер да се хранят все едно закусват - примерно с купичка, в която има плодове, овесени ядки и други полезни неща. Идеята е човек да не гладува, ако се е прибрал късно от работа, но и да не се натъпква. Ибрахим е категорична, че тук е мястото и на друга тенденция - към намаляване на порциите. Тя счита, че размерът на формата за мъфини е перфектната мярка, а количеството, побиращо се в нея, е идеално за здравословния разумен режим. Формичките могат да се използват както за приготвяне на сладки неща, така и на солени. Сред другите прогнозирани от спецовете бъдещи моди е тази за промяната в смутитата. Те вече може да не са чисто течни, а леко по-гъсти и с добавени цели плодове и дори парченца шоколад. През 2016-а особено популярни ще са кълновете и още една суперхрана - корен от мака, идваща от високите Анди и наричан в Перу Храната на боговете. Експертите прогнозират такава слава и за един зеленчук, познат и у нас - алабаш.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме