Бензинът и дизелът вече са под 2 лева за литър

Навръх Бъдни вечер най-масовият бензин А95 и дизеловото гориво паднаха под границата от 2 лева за литър и се задържаха така през всички празнични дни. Цените варират между 1,96 и 1,98 лв., докато преди празниците достигаха до 2,01-2,04 лв.

А95 се предлагаше вчера на бензиностанциите на “Лукойл” за 1,97 лв. за литър. Такава беше цената и в “Шел”, ОМВ и “Еко”. Единствено на бензиностанциите на “Петрол” и на “Ромпетрол” най-масовият бензин се предлагаше за 2,01 и 2,03 лева за литър.

Дизелът също поевтиня до под 2 лева за литър. В “Шел” се предлагаше по 1,97 лв., в “Лукойл”, ОМВ и “Еко” - 1,98 лв. за литър. Отново на бензиностанциите на “Петрол” цената му бе по-висока - 2,03 лв. за литър.

Отново най-евтино двете основни горива се предлагат в някои варненски бензиностанции, които се намират близо до обекта на бизнесмена Веселин Марешки “ВМ Петролеум”. Прави впечатление обаче, че цените там не са променяни и са както преди празниците - 1,73 до 1,75 лв. за литър бензин или дизел.

Ситуацията беше очаквана, доколкото в седмицата преди Коледа котировките на петрола паднаха до 7-годишно дъно. Преди около месец председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев прогнозира, че ако нещата се задържат така, около Нова година цените на дребно на горивата ще паднат под 2 лева.

Непосредствено преди празниците обаче пазарната ситуация се промени. Цените на петрола отбелязаха повишение, след като Американският петролен институт съобщи за понижения на резервите на САЩ.

Фючърсите на американския лек суров петрол се повишиха с 0,83% до 36,44 долара за барел, а тези на европейския Брент - с 0,90% до 36,47 долара за барел. След като Конгресът на САЩ одобри вдигането на забраната за износ на петрол, разликата в цената между двата сорта на практика се сви до нула.

Прогноза

Цената ще достигне 70 долара за барел

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) прогнозира в годишния си доклад, че цената на петрола ще се възстанови до 70 долара за барел до 2020 г., като смята, че през 2040 г. може да достигне и 95 долара за барел. Основанието за тази прогноза е, че ръстът на предлагането на американски шистов петрол ще се забави драстично през следващата година, тъй като производителите ще намаляват разходи, за да се справят с ниските цени. В същото време на пазара не се очаква да се появят значими нови производители или да се засили добивът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика