Сурвакница от 3,5 метра събира новогодишни късмети и пожелания

Гигантска сурвакница от 3,5 метра накичиха в търговищкото село Буховци за посрещането на 2016г. Първоначално приготвеното дряново дръвче било с метър по-дълго, но се наложило да го подкастрят, за да може да го поберат в читалището в селото.

Това съобщи администраторът на сайта на село Алваново Добрин Добрев, който се грижи за информационния поток в околията.

Идеята за сурвакницата била на читалището в Буховци. Първо смятали да я ползват за налагане гърбините на кметовете за здраве. После решили, че ще падне твърде тежко сурвакане и сменили идеята. Решили първоянуарският дрян да стане дръвче на късметите и желанията и на него всеки да върже наричането за здраве, любов, щастие, което му се е паднало от баницата. Така сурвакницата щяла да събере пожеланията на всички в едно общо, за да има благоденствие за целия край и неговите хора.

Иначе, както се полага по обичая, накичили дряновите клонки с вълна, червена прежда, пуканки, сушени чушки, плодове, чемширени клонки и други, за ражда земята и се пълнят кошарите.

Добрев разкри, че след рекордната сурвакница планират да спретнат тържество на всички герои от празници и поверия. Ще съберат на едно място дядо Коледа с джуджетата и Снежанка, баба Марта, Нептун, Свети Георги и други герои. Всеки от тях ще разкаже историята си и посланията, които носи. Срещата им ще бъде по пролетно време, планират в читалището в Буховци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл