Добавят четири нови елемента към Менделеевата таблица

Четири нови елементи бяха добавени към периодичната таблица на химическите елементи, което най-накрая завърши седмата редица и на практика изведнъж направи всички учебници по света остарели.

Елементите, открити от учени в Япония, Русия и САЩ, са първите, които се добавят към таблицата от 2011 г. насам, когато се добавят елементи 114 и 116, пише вестник “Гардиън”.

Четирите елемента са били проверени на 30 декември от базирания в САЩ Международен съюз за чиста и приложна химия (IUPAC), глобалната организация, която управлява химическата номенклатура, терминология и мерки.

IUPAC съобщи, че руско-американски екип от учени от Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна и Националната лаборатория “Лорънс Ливърмор” в Калифорния са предоставили достатъчно доказателства, за да претендират за откриването на елементи 115, 117 и 118.

Екипът е претендирал и за откриването на елемент 113, но според IUPAC честта за това се пада на група в института Рикен в Япония.

Елементите ще бъдат официално наименувани от екипите, които са ги открили, през следващите месеци. Елемент 113 ще бъде първият, наименуван в Азия.

Нови елементи могат да бъдат кръстени на митологично понятие, минерал, място, държава или учен.

Четирите нови елемента, всички изкуствени, са открити при сблъскването на по-леки ядра и наблюдение на последвалия разпад на радиоактивните свръхтежки елементи.

Подобно на други свръхтежки елементи, които населяват края на периодичната таблица, те съществуват само за части от секундата, преди да се разпаднат на други елементи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука