Санират още 299 сгради с пари от бюджета

Всички блокове, одобрени за саниране с евросредства от стария програмен период на оперативна програма „Регионално развитие“ (2007-2013 г.), ще бъдат довършени с пари от националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилища. Това предвижда проект на постановление на правителството, публикуван за обществено обсъждане. Промените се предлагат от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова.

В доклада, с който се аргументират измененията, се посочва, че сградите няма да бъдат завършени с европари заради „изключително сложната политическа ситуация в периода май 2013 г. - август 2014 г., която доведе до сериозни забавяния в реализацията на проекта „Енергийно обновяване на българските домове“. На практика проектът беше блокиран за продължителен период от време“. През посочения период управляваше кабинетът на Пламен Орешарски.

Заради забавянето голяма част от европарите бяха загубени. За да се предотврати това, всички дейности (обследвания, работни проекти, строително-монтажни работи) за 299-те, одобрени за еврофинансиране сгради, трябвало да бъдат завършени за по-малко от година - до края на 2015 г.

Това не се е случило заради краткото време. Към момента за част от блоковете не са избрани строители, а за други дори не са проведени обществени поръчки за избор на изпълнител. Санирането на някои сгради е започнало, но завършването им не е било възможно до финалния срок на европроекта - 31 декември 2015 г. Предлага се всички тези блокове да се санират със средства от националната програма, която ще се реализира до 2018 г.

Финансиране ще могат да получат и многофамилни жилищни сгради, проектирани преди 26 април 1999 г. Сградите ще бъдат одобрявани само когато не са включени в европроекта са саниране по новата оперативна програма „Региони в растеж“, по която са предвидени средства за 67 общини. Всяка община ще трябва да гарантира, че обновяването на сградите няма да се финансира от два източника.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес