Оправдаха двама за убийство отпреди 17 години

Известният в Югозапада кримигерой Асен Китанов-Психото (48 г.) и считаният за негов помагач Васил Шатков-Шатето (38 г.) са оправдани окончателно за убийство на наркотрафикант, станало през 1998 г. Двамата бяха спрягани за част от банда за мокри поръчки.

През април 2013 г. Кюстендилският окръжен съд даде на Психото 18 години затвор, а на Шатето - 12 г. Софийският апелативен съд отмени тази присъда, а Върховният касационен съд ги оправда окончателно в края на м.г.

„Основните доказателствени източници, на които разчита прокуратурата, за да докаже обвинението си, не са очевидци и не пресъздават свои възприятия, а онова, което са чули относно факта на убийството. Има съществени противоречия по значимите факти, защото съдържат повърхностни и неконкретизирани твърдения. Съдът е отказал да ги оцени като годен доказателствен източник", мотивира се съставът на ВКС.

Така едно от най-жестоките престъпления в Кюстендилско остава неразкрито. Полуразложеният труп на Кирил Малинов-Бобаро бе открит през юли 1999 г. след близо 9-месечно престояване на дъното на язовир. Тогава полицай бил с лодка на риболов и забелязал на 5-6 метра дълбочина автомобил „Опел“. Колата бе извадена, а на предната дясна седалка бил трупът, завързан с метално въже. По личната карта се разбрало, че това е изчезналият на 8 срещу 9 октомври 1998 г. Кирил Малинов от с. Драговищица. При огледа били открити две огнестрелни рани в главата му.

Едва през 2011 г. кюстендилецът Емилиян Борисов (40 г.) решил да съдейства на разследването. Той току-що бил излязъл от затвора, след като от ревност убил жена си с чук за пържоли.

„За убийството от 8 октомври 1998 г. научих от Психото. През декември същата година бяхме в ресторант „Секвоята“ в Кюстендил. Психото беше с компания на съседна маса - пиян и нашмъркал се. Асен ми каза, че е убил Кирил Малинов за 3-4 кила хероин, които последният скътал и искал да продава. За да го убият, Психото и хората му го подмамили да отиде на язовира. С Психото е бил Васил. Имало и трето лице", разказал пред съдиите Борисов.

„Не съм убил Кирил Малинов. Знам, че за това убийство се спрягаше мъж по прякор Кьоравия", казал пред съда Психото.

Психото има зад гърба си присъда за прегазване на мъж. Пернишкият съд пък му даде 18 години затвор за неуспешния атентат през 2008 г. срещу Васил Станков, баща на Райко Кръвта.

Васил Шатков-Шатето в момента живее в родното си с. Драговищица, където има магазин.

Пет години след първия арест
Продължават делата срещу „Килъри“ 1,2,3,4

За последните пет години МВР арестува няколко групи, наричани „Килърите“. Първи в ареста попаднаха членове на банда, ръководена от сумиста Петър Стоянов. На втора инстанция Сумиста, Васил Костов-Кеца и бизнесменът Георги Вълев бяха осъдени на доживотен затвор. Янко Попов-Туцо бе пратен зад решетките за 15 години, Райчо Стойнев-Хижаря - за 7 години, а бившият полицай Петър Атмаджов - за 4 години. През юни м.г. Върховният касационен съд върна делото заради нарушено право на защита.

Последва арестът на групата на Валентин Янев-Вальо Бореца. Той е в затвора за опит за убийство, а разследването срещу него и аверите му за разстрели продължава. През 2013 г. бе разбита и пернишката група на Васил Станков-Бай Васо, баща на разстреляния Васил Арарски-Райко Кръвта. Тя е подозирана и за смъртта на боса на ВИС Георги Илиев. Основен свидетел срещу бандата е серийният убиец Станислав Ангелов-Сиси. Делото още е на първа инстанция. На тази фаза е и делото в спецсъда срещу бандата на Йосиф Йосифов-Йоско Костинбродския. Тарторът обаче е в неизвестност и се издирва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право