Вдигат заплатите на чиновниците в ЕС

Чиновниците в институциите на Европейския съюз ще получават по-високи заплати тази година. Увеличението ще е с 2,4 на сто, но това ще натовари бюджета със 100 милиона евро годишно, съобщи RTL.

Според медията това решение предизвиква противоречия на фона на изискването към държавите от ЕС да намалят разноските за администрацията. Подобен подход разпалва допълнително антиевропейските и еврофобските настроения, се допълва в коментара.

Аргументът за по-високите заплати е допълнителната натовареност на чиновниците в последните месеци. В същото време обаче националните администрации също са били натоварени не по-малко, но там повишение на възнагражденията не се обсъжда. Медията уточнява, че за последните пет години чиновниците на ЕС са получили повишение от един процент на заплатите, но занапред тази индексация ще бъде автоматична и няма да може да бъде възпрепятствана от Европейския парламент.

В европейските институции съществуват дузина категории на заплащане, като възнагражденията са най-често между 3000 и над 20 000 евро на месец. Към тези суми се прибавят множество допълнителни приходи, като чиновниците имат правото на ограничено данъчно облагане, почти двойно по-ниско от всички останали, работещи в Белгия, Люксембург и Франция.

Представител на фондация "Робер Шуман" определя решението като "лошо послание в неподходящ момент". По неговите думи, вместо сами да се потупват по гърба, чиновниците в ЕС трябва да потърсят решения на кризите пред Европа с мигрантите, с вътрешния пазар, с Гърция и еврозоната, със състоянието на икономиката. Критиците отбелязват също, че ЕС е изправен пред разпадането на Шенген и предстоящия британски референдум.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят