15 години решетки за работодател, пребил до смърт пастир Осъденият твърди, че коч е стъпкал жертвата

Презастрояването – първа тема на кмета

Съдът насрочи срещу избора на кмет на Горна Оряховица за 15 ноември Процесът ще е по жалба на БСП

Кметът на Шумен посрещна българина от „Х Фактор – Финландия“

Вицепрезидентът: За да имат децата бъдеще, трябва да живеят в мир

Катастрофа между тир и кола задръсти Околовръстния път на София

Влак помля кола заради пиян кантонер (обзор) Знаел, че машината идва и не пуснал бариерата

Оперираха Джими Картър

Съдът остави в ареста обвинения в убийството на 45-годишен мъж в Кюстендил

Стига гавра с Цар Футбол

Оставиха в ареста жената, обвинена в убийство на възрастен мъж в село Мламолово

Тръмп забрани изявления за инцидента с арестуваните от Русия украински моряци в Керченския проток

Вдигат учителските заплати със 17% през 2020 г.

Торнадо, наводнения и проливни дъждове в Италия (СНИМКИ и ВИДЕО)

Парламентът прие на първо четене бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г.

Митничарите от „Лесово“ отиват на съд, прибирали 80 000 лева месечно от подкупи

Специализираната прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу седем служители на митнически пункт „Лесово” за участие в организирана престъпна група за получаване на подкупи, съобщи Нова телевизия.

Според обвинението групата е ръководена от началника на митническия пункт по онова време Димитър Колев. В нея са участвали началниците на две от смените, както четирима митнически инспектори. Митничарите бяха задържани на 1 ноември 2014 година при специализирана операция на ДАНС под ръководството на прокуратурата.

Според събраните доказателства групата е действала от март 2014 г. до ноември 2014 г. Първоначално Колев привлякъл в замислената от него схема началниците на двете смени. Тяхната задача била да събират, съхраняват и разпределят между участниците в групата в съответната смяна получените подкупи.

Инспекторите пък трябвало да мотивират преминаващите през пункта водачи, най-вече чужденци, да „почерпят”, за да минат бързо и без щателна проверка, както и за да не плащат глоби за установени нарушения или такси за извънгабаритен товар.

От чужденците с леки автомобили групата взимала средно по 20 лева в различни валути. От шофьорите на камиони – по 5 долара или евро „за кафе”. При превозване на карго товари таксата за камиони с украинска, руска, молдовска или турска регистрация (от страни извън ЕС) таксата скачала до 400 долара, като по правило шофьорите поставяли парите в документите си за проверка. Така в силните дни всяка смяна събирала между 10 000 и 20 000 лева, а в слабите – между 1000 и 2000 лв.

Месечно събираните суми варирали между 50 000 и 80 000 лв. на смяна. Началниците на смени всекидневно прибирали събраното от инспекторите и го трупали на определено място, известно единствено на тях. Веднъж или два пъти месечно те преброявали събраните пари, разпределяли ги на участниците и им ги предавали – най-често в кафенета, на паркинги или в автомобили.

Шефът на пункта Димитър Колев получавал средно около 30 000 – 50 000 лв. месечно. Началниците на двете смени взимали по 8000 – 10 000 лв., а останалите участници – между 2500 и 4000 лева.

И седмината са на свобода, след като са платили парични гаранции.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.