Премиера на нов супер електромобил

Нов супербърз спортен автомобил, вдъхновен от НАСА, ще представи на изложението в Лас Вегас китайската компания от Калифорния „Фарадей Фючър“. Освен че ще бъде супермощна, колата ще се захранва с електрически батерии и ще има вграден смартфон. Първите бройки на футуристичния модел FFZero1 ще са готови през 2017 г.

Едноместното возило ще има мощност от 1000 конски сили и ще развива над 320 км в час. Батериите му ще бъдат разположени под купето на нещо като „скейтборд“. Панелът ще се състои от редички от батерии, като броят им ще зависи от големината на колата. Компанията нарича системата си за захранване Variable Platform Architecture (VPA).

Корпусът на автомобила ще бъде изграден от карбонови нишки, като плътно ще обвива шофьора. Забележително е ускорението на колата, която ще може да вдига до 100 км в час за под 3 секунди. Към момента първенец по този показател е луксозната суперкола „Бугати Вейрон“ - 2,5 секунди.

Заради високото ускорение новата суперкола ще бъде снабдена с каска и кислородна маска за водача.

Все още не е обявена очакваната цена на возилото, но е малко вероятно тя да бъде под 100 хил. евро. Поне ако се съди от конкурентния автомобил на марката „Тесла“. Според Блумбърг именно „Тесла“ най-много ще пострада от създаването на новия спортен автомобил. В момента компанията разполага с един основен спортен модел - S, чийто последен ъпгрейд може да ускорява под 3 секунди.

Цената на суперколата за Европа е над 110 хил. евро. Максималната скорост е над 250 км в час.

Компанията „Фарадей Фючър“ разполага със завод в Невада. Един от основните източници за нейното финансиране е китайският милиардер Джия Юетинг, който вложи в дружеството 1,2 млрд. долара. Основатели на „Фарадей Фючър“ и директори са бивши кадри на другия голям производител на електрически коли „Тесла Моторс“.

Дизайнерът на автомобилите на дружеството пък е поверено на бивш кадър на БМВ. Според публикуваната информация компанията „не смята, че днешните коли задоволяват днешните потребности на хората“. От дружеството са си поставили за цел масово производство на коли и представения FFZero1 е само началото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили