Калоферци нагазиха в Тунджа, мъжкото хоро за малко да се раздели. Кметът ще патентова ритуала

Традиционното мъжко хоро в Калофер на Богоявление започна със закъснение тази година. Гайдарите току що влязоха в ледените води на Тунджа, а след тях и смелчаците от Калофер. За малко обаче за поредна година хорото да се раздели и гостите и местните да се скарат, предаде Нова тв.

В крайна сметка хората, които не са от Калофер, направиха път на местните, които традиционно трябва да влязат първи. Мъжете пеят песни и веят българското знаме, въпреки минусовите градуси.

Около 200 са мъжете, влезли в реката, а други поне 3000 са наблюдавали ритуала, казват от кметството. Най-малкият смелчага, нагазил в Тунджа, е 7-годишният Недялко, предаде БНТ. Кръстът де даден на 9-годишния Митко, допълва Марица.

Разкол

През последните две години разкол заплашваше мъжкото хоро в града. Част от гражданите се оплакваха, че хорото се е превърнало в медийно шоу с политици, на което се стичат хора от цялата страна, но кметът Румен Стоянов увери, че днес няма да станем свидетели на това.

Не само в Калофер, но и във всички краища на България хората казват, че който е нагазил в ледената вода на Богоявление, не се е разболял и него настинка не го лови. А ако във водата има лед, то годината ще бъде здрава и добра за хората.

Патентоват хорото

Ще патнетоваме мъжкото хоро, това е уникален празник за България и трябва да съхраним традицията, зяаяви кметът на Калофер, предаде Марица.

Видео може да гледате ТУК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини