Кой извади кръста от ледените води на Богоявление (обзор)

Хиляди българи се престрашиха днес на Богоявление да скочат в мразовитите води на морето, на реки и езера, за да извадят кръста. Късметът споходи най-умелите.

18-годишният Александър извади Светия кръст от водите на езерото в столичния квартал Дружба . 57 мъже скочиха в ледените води на езерото.

Александър е плувец и е ученик в 12 клас в Търговско-банкова гимназия.

В Бургас, където се изля проливен дъжд, 20-годишният Милен Крайнов спаси Светия кръст. Той се оказа по-бърз плувец от останалите 26 смелчаци, които скочиха от пристана на Моста. Милен е възпитаник на Морското училище в града.

В Синеморец, където 90-годишният Янко Янков, скочи в леденото море. Той не стигна пръв до кръста, но бе най-атрактивният участник в околията.

21-годишен треньор по плуване в русенското Спортно училище извади кръста от Дунава за Богоявление след отслужения водосвет от митрополит Наум в Русе. Теодор Цветков беше най-бърз сред 18-те смелчаци, които скочиха в ледените води на реката.

16-годишният Антонио Диков от Ясна поляна извади Светия кръст от морето на Йордановден в Приморско. Никола Бинев, на 18 години, спаси кръста при ритуала в Китен.

В Царево на Пристанището най-бърз бе Стоян Екшиев, който за втори път вади кръста на Йордановден. В квартал Василико желаещ да се изкъпе в студената вода бе само един - Анастас Калайджиев. Той и победителят от царевското пристанище Стоян получиха поздравление и парична награда от кмета Лапчев.

В Созопол високите двуметрови вълни не попречиха на плувците,като най-бърз се оказа 23-годишният Щилян Асенов. По традиция, позната само в Созопол, кръстът бе разчупен на две и второто парче бе хвърлено още по-навътре сред пенливите вълни. Последва ново гмуркане на участниците и късметлията се оказа треньор по плуване, созополчанинът Калоан Николов.

24-годишният Тодор Василев, богослов, завършил Духовната семинария и почитател на джудото, хвана кръста в ледените води на река Камчия край град Велики Преслав. Той е от шуменското село Менгишево, скачал е пет пъти и за втори път лови разпятието.

28-годишният Ивайло Гаджуров се пребори за богоявленския кръст в ледените води на река Черна в Смолян. В същото време младежи от сдружението "Родопски хайдути" играха хоро в носии за богоявленския кръст във водите на река Бяла в квартал Устово. Разпятието извади 25-годишният Георги Кадиев, който работи в строителството.

Горан Гънчев, преподавател и съосновател на прабългарската школа по оцеляване "Бага тур", извади Богоявленския кръст от замръзналото езеро в парк "Йордан Капсамунов" в Стара Загора. Той поведе и традиционното мъжко хоро, в което се включиха и останалите участници, пеейки химна на България. Гънчев частва за шести път в ритуала. Той е известен с каскадите си в множество български филми, играе и като актьор в ролята на Димитър Общи във филма "Левски".

Пръв до разпятието в Монтана стигна 18 годишният Самуил Йошков. Тийнейджърът е абитуриент в Природо-математическата гимназия в Монтана и преди година пак той хвана християнската светиня.

Във вълните на Дунав край Лом след кръста скочиха осем мъже. Разпятието извади 30-годишният Любен Любенов. Мъжът е баща на две деца и работи като строител в Италия, но по празниците се е прибрал в родния си град.

19-годишният курсант от Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново Илиян Христов извади богоявленския кръст от водите на река Янтра. Първокурсникът демонстрира най-бързи реакции от всичките над 40 курсанти, кадети и цивилни, които скочиха в реката под Владишкия мост в старата столица.

18-годишният Илиян Стоянов извади кръста на Богоявление във Видин от ледените води на река Дунав. Илиян живее в близкия град Дунавци и тази година ще бъде абитуриент от СОУ "Св.св. Кирил и Методий" във Видин.

Рожденик извади кръста от река Банщица в Кюстендил. Антоан Здравчов (16г.), възпитаник на кюстендилската гимназия по икономика и мениджмънт, каза, че ще дари всичките пари, събрани на подноса като победител в надпреварата, за благотворителност - за бедни и болни хора. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини