Остри критики към кмета на Кьолн и Меркел заради нападенията на Нова година

В Германия не стихват критиките заради масовите сексуални нападения, които разтърсиха страната навръх Нова година. Кметът на Кьолн, където се разиграха посегателствата, Хенриете Рекер заяви, че жените трябва спазват норма на поведение, за да предотвратят бъдещи атаки, подобни на случилите се в новогодишната нощ.  Както "Труд" писа, тогава десетки жени бяха подложени на сексуален тормоз от стотици мъже.

Според Рекер сред необходимите „мерки” са поддържането на една ръка разстояние от непознати, придържането към групата, с която се движат, и искане от минувачи за намеса при случай на посегателство.

Рекер свика спешна среща с полицията вчера, за да обсъдят как най-добре да се справят с престъпленията, случили се след като около хиляда мъже от арабски и африкански произход, безчинстваха в района на централната гара в града.

 Тя е заявила, че ще бъдат засилени полицейското присъствие и видеонаблюдението около гарата.

Запитана от журналист как жените биха могли да се защитават сами, Рекер изтъкнала: "Винаги има възможност за запазване на определено разстояние, т. е. да се уверите, че не сте твърде близо до непознати за вас хора и с които нямаше надеждни отношения."

"Тази норма е проектирана предимно за момичета и млади жени, за да се избегнат подобни случки", обяснява Рекер, добавяйки, че скоро ще бъде качена в интернет.

Критиките

Думите й провокираха вълна от недоволство сред обществото, защото извъртат гледната точка, и представят жертвите за виновни.

Все пак кметът настоява, че туристите от други държави трябва да се съобразяват с нормите на поведение в Германия.

Все повече са и острите критики към Ангела Меркел политиката на "Добре дошли" към мигрантите, която нейните противници свързаха с шокиращия изблик на очевидно координирани сексуални посегателства срещу жени, пише Франс прес.

Властите обявиха, че няма конкретни данни, че извършителите са лица, потърсили убежище, пристигнали по време на имигрантския наплив през миналата година, достигнал 1,1 млн. души по данни на германското вътрешно министерство.

Въпреки това критици на либералната политика на Меркел спрямо бежанците отправиха обвинения, че нападенията от Кьолн са доказателство, че тя си играе с огъня без ясни планове за интеграцията на предимно мюсюлманските новодошли.

„Тук ние виждаме ужасните последици от катастрофичните бежански и имиграционни политики върху ежедневната реалност в Германия”, изтъкнал лидерът на „Алтернатива за Германия” Фройке Петри.

„Ако търсещи убежище или бежанци извършват този вид атаки... на тяхното пребиваване в Германия ще бъде сложен внезапен край”, предупреждава Андреас Шойер, който е генерален секретар на Християсоциалния съюз, баварските съюзници на Меркел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят