След нападенията в Германия: Жени, крийте се!

В Кьолн ще разработват правила за поведение на жени и девойки

Какво следва след новогодшната нощ в Кьолн? Какви са последствията, след като край катедралата се събра тълпа от хиляда млади мъже и на групи обкръжиха жени, извършваха сексуални посегателства и ги ограбваха? Какви са изводите, след като стана ясно, че тези мъже, които полицията характеризира като алкохолизирани и готови към проява на насилие, а според свидетели били от Северна Африка и от Арабския регион? И че полицията във въпросната нощ не се справи с положението и чак два дни след изстъпленията излезе с прессъобщение?

Първите изводи на политиците са учудващи. Първо - престъпниците трябва да бъдат издирени, обвинени и изправени на съд, без значение кои са те. Та това е нещо съвсем естествено в една правова държава, не е нужно да се подчертава. Второ - Кьолн иска да демонстрира по-голямо полицейско присъствие и да монтира повече камери за видеонаблюдение. Това кметицата Хенриете Рекер нарича “превенция”. Трето, което наистина е най-учудващият резултат от кризисната среща, която безпартийната кметица свика във вторник - Кьолн ще разработи правила за поведение. А именно - за жени и девойки.

Според Рекер такъв кодекс за поведение бил необходим, за да не им се случват на жените и девойките повече такива неща. Градската управа възнамерявала да разработи правилата съвместно с полицията, да ги качи на сайта си, и то с оглед на предстоящия карнавал.

Отсега обаче кметицата оповести някои от правилата за поведение на гражданките. Жените трябвало да са поне на една ръка разстояние от непознати, да не се отделяли от компанията си дори и когато са в празнично настроение.

Тълпа млади мъже тръгва на лов за жени, а на тях им се дават напътствия как да се държат? Това не е превенция, а чиста проба безсрамие. Не жертвите и потенциални такива трябва да бъдат призовавани да премислят поведението си, а престъпниците трябва да бъдат заловени и потенциалните бандити да бъдат възпрени.

Извън реалността е в блъсканица по време на карнавал да се държиш на една ръка разстояние от непознати. Подобна препоръка е в духа на най-лошата традиция от епохата на патриархата и тя има неприятен привкус - априори да се прехвърли част от отговорността върху жертвите. Това напомня на бездушния аргумент, че след изнасилване и насилената жена имала вина за случилото се. Дали полата й не била прекалено къса? А походката предизвикателна? Или може би не се е държала прилично?
Подобни препоръки за поведение (на кметицата Рекер - б. р.) са само на крачка от напътствие жените най-добре да не напускат домовете си или ако искат да се покажат на публично място, да надяват широки наметала. Социалните форуми вече са пълни с възмущения и подигравки по адрес на изцепките на Хенриете Рекер. Мнозина се питат дали тя го е казала сериозно, дали де факто жените са били виновни, като не са се държали на ръка разстояние от нападателите си.

Други пък се шегуват, че готови към насилие мъже безпроблемно биха могли да бъдат неутрализирани, ако забележат вдигната ръка. Неонацистите пък можели да приемат жеста като хиглеристки поздрав.

Вън от шегата снимки от новогодишната нощ в Кьолн свидетелстват, че при толкова много хора би било абсурд да се спазва дистанция, била тя и от една ръка.

И все пак не са важни препоръките на Хенриете Рекер. Става дума за нещо съвсем друго. В едно демократично общество, когато равноправието е заложено в конституцията, жените не се нуждаят от препоръки какво поведение да имат. Трябва да се гарантира сигурността на обществените места, които са достъпни както за жени, така и за мъже, откъдето и да идват те.

Между другото службите в Кьолн изобщо не възнамеряват да дават указания единствено на жени, а и на участници в карнавала, както и сред културните среди, за да можело всички те да се информират онлайн къде свършва веселието и къде започва сексуалното посегателство. Като че ли случилото се в новогодишната нощ е било просто едно недоразумение.

*Урсула Шеер е авторка на в. «Франкфуртер алгемайне», откъдето препечатваме коментара й. Превод Ваня Енчева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи