Иззеха над 15 кг канабис от две наркооранжерии в Благоевградско

Версия №1 за изпълкома – статуквото се запазва

Започна официалното посещение на Екатерина Захариева в Хърватия

Мъж загина при катастрофа на пътя за Сапарева баня

САЩ опитват двоен натиск над Турция

Пенс заяви, че Турция ще прекрати военната си операция само когато кюрдите в Сирия се оттеглят

Борисов към Стефан Данаилов: С теб съм

Лидерите на страните от ЕС одобриха сделката за Брекзит

Бурак Йозчивит вечеря с кувейтски богаташи

Червената Мая вече лъже, без да мисли Кюстендилката твърди, че няма билбордове, наела е 10 и ще ги удвоявала другата седмица

Гаф на президента с венеца за летците (СНИМКИ) На лентата, поднесена от Румен Радев, пише 170 вместо 107 години от създаването на ВВС

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 октомври 2019

Председателят на ЕП призова за по-строги санкции на ЕС срещу Турция заради военната й операция в Сирия

Американски дипломати заловени край руски военен полигон Объркали два града, Москва предложи да им купи карта

Тръгнаха първите камиони с бюлетини за 5 области в страната

Затворник оценил своя картина за 25 000 лева

Осъденият за убийство на приятелката си кюстендилец Алберто Йорданов внесъл иск в административния съд за 28 хил. лева обезщетение заради нарисувана от него картина, която трябвало да участва в конкурс в Канада, а впоследствие се загубила, казаха от съдебното ведомство.

Творбата на затворника е озаглавена „Част от Африка“. С размери 50 х 17,5 см. Композицията, правена в килията, е от диви животни – най-отгоре е глава на елен, под нея глава на диво прасе, под него – глава на лъв, следвана от глава на кафърски бивол. Изработена е на парче фазер, увито в платно, което след това е грундирано, изображението е изготвено с маслени бои. Тази картина и още две – „Най-добрият ми приятел“ и „Копривщица“, Йорданов представил за участие в световен конкурс „Надежда, прошка, възстановяване, свобода“ на изобразително и приложни изкуства, в Торонто /Канада/ на 28 юни до 2 юли 2011г. Композициите не заминали за Канада, но ги включили в националния конкурс „Поколенията-образи в огледалото“ и в пътуваща изложба, показана във всички 13 затвора и 6 общини в страната. В този конкурс Йорданов спечелил първо място, получил 100 лв. премия и грамота.

След приключване на конкурса обаче „африканската картина“ не му била върната и той внесъл иск в съда. Искал 3000 лв. за причинени „безпокойство, притеснение, загуба на вяра в доброто и справедливото от незаконосъобразни действия и бездействия на служителите при организирането на националната изложба „Поколенията – образи в огледалото“ през февруари 2011 год., и 25 000 лв. обезщетение за имуществени вреди /стойността на картината/, пише в материалите по делото.

Експерт галерист оценил въпросната картина за около 500 лева. Съдът отхвърли претенциите на затворника за такова „космическо обезщетение“ като неоснователно. Решението подлежи на обжалване.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.