Затворник оценил своя картина за 25 000 лева

Осъденият за убийство на приятелката си кюстендилец Алберто Йорданов внесъл иск в административния съд за 28 хил. лева обезщетение заради нарисувана от него картина, която трябвало да участва в конкурс в Канада, а впоследствие се загубила, казаха от съдебното ведомство.

Творбата на затворника е озаглавена "Част от Африка". С размери 50 х 17,5 см. Композицията, правена в килията, е от диви животни - най-отгоре е глава на елен, под нея глава на диво прасе, под него - глава на лъв, следвана от глава на кафърски бивол. Изработена е на парче фазер, увито в платно, което след това е грундирано, изображението е изготвено с маслени бои. Тази картина и още две - "Най-добрият ми приятел" и "Копривщица", Йорданов представил за участие в световен конкурс "Надежда, прошка, възстановяване, свобода" на изобразително и приложни изкуства, в Торонто /Канада/ на 28 юни до 2 юли 2011г. Композициите не заминали за Канада, но ги включили в националния конкурс "Поколенията-образи в огледалото" и в пътуваща изложба, показана във всички 13 затвора и 6 общини в страната. В този конкурс Йорданов спечелил първо място, получил 100 лв. премия и грамота.

След приключване на конкурса обаче "африканската картина" не му била върната и той внесъл иск в съда. Искал 3000 лв. за причинени "безпокойство, притеснение, загуба на вяра в доброто и справедливото от незаконосъобразни действия и бездействия на служителите при организирането на националната изложба "Поколенията - образи в огледалото" през февруари 2011 год., и 25 000 лв. обезщетение за имуществени вреди /стойността на картината/, пише в материалите по делото.

Експерт галерист оценил въпросната картина за около 500 лева. Съдът отхвърли претенциите на затворника за такова "космическо обезщетение" като неоснователно. Решението подлежи на обжалване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл