Поредно гостуване на Здравка Евтимова в Китай

Кола излетя от главен път Е-79 и се заби в дърво край Симитли, няма пострадали

Група лица задържани и разпитвани за търговия с вот в Горна Оряховица Няма повдигнати обвинения

ЕК: Напредъкът на България е достатъчен Нов съвет, съпредседателстван от вицепремиер и представител на ВСС, ще функционира след края на евромониторинга

Млада шофьорка се удари в три паркирани коли и тераса на къща в Смолян

Стартира строителството на Софийския околовръстен път от магистрала „Тракия“ до ж.к. „Младост“

Обявена за издирване ученичка от Търговище се прибра у дома

Херо се разбра с „Берое“

Библиотеката на София на 91 години А1 подарява на Столична библиотека интерактивно студио

Съдят мъж за закана за убийство, кражба на дърва и незаконно оръжие Жертви на обвиняемия са баща и син в Еленско

34-годишен мъж открадна паметна плоча от гробище в русенско село

Размерът има значение при пиенето

Коледните и новогодишните празници свършиха, но безспорно повечето от нас са прекалили с ядене, пиене или с пушене, а понякога и с всичко накуп. Много са изследванията, посочващи здравословната доза алкохол за мъжете и жените, до която няма трайни поражения за черния дроб, а мнозина знаят отлично къде е собствената им граница. Психолози обясняват, че факторите за прекаляване са много, но един от най-важните е големината на чашата.

Британски експеримент, проведен в течение на 16 седмици и с участието на около 300 души в един бар, категорично показал, че колкото по-голяма е чашата, толкова прекрачването на границата, е по-лесно. Инициаторката на изследването, психоложката Тереза Марто, посочва, че никой от хората не е знаел, че участва в него. В различни дни барманите предлагали на клиентите 175 милилитра вино, но в чаши с различни обеми – 250, 300 и 370 милилитра. Оказало се, че когато се използват най-големите, консумацията се повишава с около 9% в сравнение с дните, в които виното се предлага в стандартните или в по-малките. Според Марто тайната е във възприятието, че голямата чаша не е докрай пълна и количеството в нея е недостатъчно. Затова много често хората искат да им се долее, без изобщо да се страхуват, че ще се напият.

Подобен експеримент преди време показа, че хората, консумиращи от големи чинии, редовно преяждат, защото са подвластни на оптическата илюзия “Делбьоф”. Доказано е, че хора, които изяждат 200 грама ориз, поставен в малка чинийка, се чувстват много по-сити, отколкото ако е в голяма. При втория случай съзнанието алармира, че има прекалено много празно пространство в чинията и логичният стремеж е то да се запълни с още храна.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.