Закриха най-големия дом за деца с увреждания у нас

Най-големият дом за деца с увреждания "Свети Николай Чудотворец" в село Крушари беше закрит. Институцията затвори врати след 65 години, предаде БГНЕС. В него се отглеждаха деца с тежки умствени и физически увреждания, а през 2013-та тогавашният омбудсман Константин Пенчев поиска спешно те да бъдат изведени от институцията .

През 2010 г. в Крушари има 93 деца, по-голямата част от които в тежко здравословно състояние, затворени между 4 стени, в креватчетата си, без всякаква комуникация с външния свят, изостанали в развитието си. Затварянето на дома е финалът на 5-годишните усилия на държавата да премахне всичките 24 специализирани институции за деца с увреждания в страната.

За всички от Крушари е изготвена индивидуална оценка на потребностите, планирани и реализирани са мерки за подготовката му за извеждане от институционалната среда от екип по проекта на ДАЗД „Детство за всички“.

В момента децата и младежите от вече живеят в среда близка до семейната, която им осигуряват центровете за настаняване от семеен тип и защитените жилища в градовете Добрич, Варна, Велико Търново, Русе, Силистра, Провадия, Шумен, Стара Загора, Плевен, Пловдив, Ловеч. Част от тях посещават масовите училища, ползват местните здравни и социални услуги.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини