“Блумбърг” очаква 2,5% ръст на икономиката ни през 2016 г.

Икономиката на България да нарасне с 2,5% през 2016 година, прогнозира агенция „Блумбърг”. За сравнение прогнозата за Румъния е за ръст от 3,8 на сто, за Турция – 3%.
Страната ни се нарежда по средата в класацията сред 93 страни по прогнозиран ръст на Брутния вътрешен продукт.

Преди нас е и Македония с очакван растеж от 3,5%. В дъното е Гърция с отрицателна прогноза от -1,8% през 2016 г. За мнозина 2016 г. ще бъде повече разочарование, казват икономисти, интервюирани от „Блумбърг”. Богатата на петрол Венецуела ще се свие с 3,3% през тази година, най-лошата прогноза от всички 93 страни в анализа на агенцията. Страната е последвана от Бразилия, затъналата в дългове Гърция и засегнатата от санкции Русия.

Гърция успя да запази еврото и се опитва да рекапитализира банковия сектор, но 2016 г. й е приготвила още предизвикателства. Икономиката ще се свие с 1,8%, което значи, че страната ще върне много трудно дължимите стотици милиарди долари. Сериозно облекчаване на гръцкия дълг изглежда недостижимо. Към всичко това се добавят мигрантите по границите, бягащи от насилието в Сирия.

Русия ще остане на отрицателна територия, след като икономиката й се сви с 3,6% през първите девет месеца на миналата година и вероятно ще се озове в най-дълбоката си рецесия от две десетилетия, пише „Блумбърг”. Санкциите от САЩ и Европейския съюз, както и ниските цени на петрола, които представляват 40% от приходите в бюджета на правителството, ще си вземат своето. Финландия и Швейцария също очаквано попадат в списъка със зле представящите се икономики през 2016 г. Страдащите от икономическата си близост с Русия страни все още се люлеят след изненадващото решение на централната банка да изостави валутния таван спрямо еврото, което осакатява износа и туризма.

Засегнатата от дефлация Япония се очаква да нарасне с 1% тази година, но изостава много от своите съседи, които според прогнозите за 2016 г. ще бъдат едни от най-добре представящите се икономики на годината. Кабинетът на страната наскоро одобри рекорден бюджет за следващата фискална година, залагайки, че фискалните стимули и реформите на пазара на труда ще дадат тласък на растежа.

Сред нациите с 50 на 50 шанс да изпаднат в рецесия е Тайван, основно заради спад в износа към Китай. Въпреки очаквания растеж от 1,2%, Украйна регистрира едни от най-лошите резултати миналата година и все още остава в опасност. Икономистите оценяват нейния шанс за изпадане в рецесия на 60%, а третата най-застрашена страна е Аржентина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес