Вдигат храм на пророка лечител Дядо Влайчо, който предрече, че Симеон ще е цар, без да царува

Кметът на Нова Загора Николай Грозев открива дарителска кампания за набиране на средства за изграждане на храм. Идеята е да бъде построен мемориал в памет на известния в миналото пророк и народен лечител Влайо Жечев (1894-1981 г.) - дядо Влайчо.

Храмът ще бъде издигнат в новозагорското с. Коньово, където е роден дядо Влайчо, каза кметът. Имало два подходящи терена, единият от които в селския парк.

“В сайта на общината ще обявим дарителската сметка. А когато бъде готов и остойностен проектът, лично ще го изпратя на потенциалните дарители”, обясни Грозев. “Аз самият имах големия късмет преди 35 години да се срещна очи в очи с “живия светец”, както го наричаха всички. Около 2 часа разговаряхме. Всичко, което ми каза преди толкова години, до ден днешен се случва и още много има какво да става”, заяви той.

Изследователите на феномена Влайо Жечев го сравняват с баба Ванга. Сред по-известните му пророчества е избухването на Балканската война, раждането на наследника на Борис III - Симеон, който “ще е цар, без да царува”, и смъртта на “вожда на народа” Георги Димитров. Той много рядко предсказвал на големци, приемал само обикновени хора. Затова го наричали още “пророка на народа”.

За разлика от други лечители от онова време дядо Влайчо бил натикан 6 години в лагера на смъртта “Белене”. През целия си живот не е взел нито стотинка от никого, на когото помогнал. След лагера се местел, за да продължи да помага, макар и тайно. Той самият нямал деца, но излекувал хиляди бездетни двойки. “Аз не съм набожен, но съм вярващ. За дядо Влайчо се носят легенди, но е направено малко, за да се помни делото му”, каза Грозев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл