Водолаз: Римски път минава под водата край остров Света Анастасия

Под водата край остров Света Анастасия има истински феномен. Картината е впечатляваща. Все едно, че римски път минава през скалите. Става дума за 60- 70 метрова галерия, която е широка над 3 м, съобщи водолазът Стефан Цинцарски. Той и негов колега заснели дъното. Както "Труд" вече писа, управата на острова има идея идния сезон да бъде направен дайвинг център.

"Чувал съм, че навремето край острова са намирали керамични съдове, но сега вече няма такива находки", разказа Цинцарски. "При огледа се натъкнахме на образувания, които съм виждал само в пещерите- камъните и вълните са пробили дупки в скалите и гледката е красива. Галерията обаче направо е феномен, като на Карибите. И без да има течение на това място водата е кристално чиста, така че се вижда отлично".

За съжаление потънали кораби наоколо няма. Най- близките са на 2- 3 мили на изток от острова, край град Черноморец. Това са корабите "Кампидолио" и "Мопанг". "Кампидолио" е товарен морски съд, построен през 1909 г. в Триест. На 23 февруари 1931 г., осъществявайки маршрут Триест-Одеса, след навигационна грешка, параходът се натъква на подводните скали на нос Акин в района на Черноморец. "Мопанг“ също бил товарен кораб, построен от корабостроителница в Ню Джърси през 1920 г. Потъва на 30 юни 1921 г., след като попада на мина в нашия залив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл