Нови проверки за измами в болниците

Започнаха проверки в болниците, които да установят дали лечебните заведения отговарят на издаденото им разрешително за дейност. Ако се окаже, че има разминаване с действителността и се извършват измами в хода на лечението на пациенти, разрешителното ще бъде отнето и болниците ще бъдат затваряни.

Това съобщи вчера за „Труд“ д-р Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването. Засега не може да се посочи колко лечебни заведения се инспектират и по колко сигнала се работи, за да не се възпрепятства проверката.

Отнемат разрешителни

През миналата година е отнето разрешителното на частна болница в Търговище, която е нарушавала правата на пациента. Тя отчитала хоспитализиране на болни, чийто крак обаче въобще не бил стъпвал в лечебното заведение. Затова впоследствие автомобил на болницата разкарвал уж приетите до нея, за да видят къде се намира. „При всички подобни случаи лечебното заведение ще се затваря“, каза още д-р Шарков.

До края на месеца ще е готова новата наредба за критериите, по които НЗОК през тази година ще сключи договор с болниците. А те ще са определен брой, който ще е според нуждите по областите, записани в Националната здравна карта. „Оценката ще е точкова, болниците ще се конкурират помежду си и там, където има болнични легла в излишък, касата ще подписва договор с най-добрите клиники. Т.е. с тези, които отговарят на всички критерии и са най-високо оценените“, обясни зам. здравният министър.

До края на януари ще са написани и промените в наредбата за достъпа до медицинска помощ. Те ще забранят абсурдни доплащания в болниците като такса „майка“, допълни д-р Шарков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве