Зам.-министър Везиева: Помирителните комисии са евтин начин за решаване на спорове

Цел на помирителните комисии към Комисията за защита на потребителите е да не се харчат пари за дълги като пари и време съдебни спорове. Това заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева по време на дискусия за новите помирителни комисии, които ще помагат на потребителите.
Дискусията е организирана от „Труд”, „24 часа” и Комисията за защита на потребителите”.

По думите на Везиева чрез тези комисии на едно място ще се съберат държавните органи, операторите, сдруженията на търговците и на потребителите.

Благодаря на двата вестника, че организираха тази кръгла маса, каза още Везиева. Тя напомни, че медиацията е форма за решаване на спорове, която се прилага от години в Европа, но не и у нас.

Затова Министерството на икономиката изготви промени в редица закони, за да има бързи, ефикасни и евтини способи за решаване на проблеми между потребители и търговци.

Целта ни е да мотивираме потребители и търговци да намерят трайни решения при възникване на спорове. Помирителните комисии ще решават спорове с трансгранични онлайн услуги. От февруари ще заработи и Европейската онлайн платформа, напомни зам.-министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес