След прокурорски десант във Враца: Убийството на Тодор не е неволно, а умишлено (обзор)

Двамата братя, които пребиха до смърт 18-годишно момче в центъра на Враца, ще отговарят за умишлено убийство по хулигански подбуди. По текста от Наказателния кодекс те могат да получат от 15 до 20 г. затвор и дори доживотен затвор без право на замяна - най-тежкото наказание по нашия закон.

Това съобщи говорителят на главния прокрурор Румяна Арнаудова. Вчера тя и екип от седем прокурори от Върховната касационна прокуратура (ВКП) бяха командировани във Враца по заповед на главния прокурор Сотир Цацаров, за да проверят от начало до край действията по разследването на бруталното престъпление. То бе извършено посред бял ден във вторник пред очите на десетки хора, беше заснето с мобилни телефони и втрещи цяла България, когато снимките бяха пуснати в интернет.

Безпрецедентният прокурорски десант дойде, след като врачани излязоха на бунт и обявиха за несправедливото първоначалното обвинение на злодеите. Задачата на проверяващите включва и среща с кмета на Враца Калин Каменов, който пред медиите се оплака, че е жертва на рекет. Инспекцията включва и пълна проверка на всички материали в Бяла Слатина и Враца, които се отнасят до кмета на с. Галиче Ценко Чоков и двамата му синове Мартин и Спас.

В сряда братята Десислав и Иван Дамянови, по прякори Голямата и Малката Поничка, бяха подведени под отговорност за убийство по непредпазливост след нанасяне на лека телесна повреда. Максималната присъда, която можеха да получат по това обвинение, бе 5 години затвор. Решението на местните прокурори разбунтува Враца и местните хора излязоха на протест пред тамошната Съдебна палата.

Според магистратите от ВКП събраните досега доказателства за смъртта на Тодор категорично сочели за умишлено престъпление. По тялото и тила на момчето били нанасяни множество удари. Повечето свидетели били категорични, че единият брат продължавал да държи младежа, а другият да го налага, въпреки че Тодор бил спрял да им оказва съпротива

От прокуратурата съобщиха вчера, че при излизане от колата Тодор е носел бокс в дясната си ръка. Това е потвърдила при разпитите и приятелката му Грета. По време на побоя младежът изтървал парчето метал. То било взето от друг свидетел, който го изхвърлил на повече от 15 метра от лобното място на младежа.

Окръжният прокурор на Враца Десислав Начков определи вчера като натиск върху разследването протестите и изказванията на своите съграждани. Според магистрата част от свидетелите на побоя говорели пред телевизионните екипи коренно различни неща от тези, които са казали на официалните разпити пред криминалисти.

Приятелката на пребития ученик: Тодор искаше да стане полицай

„Металният бокс, използван при боя, не е на Тошко.“ Това заяви вчера Грета, приятелка на убития 18-годишен ученик. Не стана ясно обаче как се е появил боксът в ръцете на Тодор. „Двамата братя идваха към него и го напсуваха. Той излезе, естествено че ще излезе. Имаше агресия и към мен. Ако можеха да ме докопат, и мен щяха да набият“, обяви съсипаното от мъка момиче. Тя още не може да разбере защо първоначално на двамата братя е било повдигнато обвинение за непредумишлено убийство след причиняване на лека телесна повреда. Смята, че се е правел опит да се съберат доказателства, за да се оневинят братята. Грета разказа, че Тодор искал да стане полицай. „Макар държавата ни да е гадна, той искаше да се посвети на нея“, плаче момичето. Тя заяви, че след време ще стане служител на МВР, за да изпълни мечтата на приятеля си.

„Тодор беше целият в синини, това не може да е лека телесна повреда. Ако се налагаха доживотни присъди или смъртни наказания, много от сполетелите ни трагедии нямаше да се случат“, гневни бяха съученици на жертвата.

Снощи врачани отново се събраха на протест. Мълчаливото шествие, организирано от съучениците на Тодор, тръгна от площад „Македония“ и премина през улиците на града, включително през мястото, където бе убито момчето.

В София също бе организиран протест под мотото „България е Враца“. Искането на хората бе за справедливо наказание за убийството на Тодор. Шествието, организирано във фейсбук, тръгна от Съдебната палата и стигна до Народното събрание. „Носете камъни, да направим грамада на жълтите павета в памет на Тодор и всички жертви на липсата на правосъдие и държавност“, написаха организаторите в социалната мрежа.

В интернет се разпространява и петиция с искане на доживотни присъди за биячите на ученика. Само до вчера следобед тя бе подкрепена от 13 000 души. Във фейсбук набира сила и групата „Аз съм Тодор“ и стотици хора споделиха снимката на момчето.

Версии за смъртта на ученика: От ударите си глътнал езика, задавил се или е получил инфаркт

Четири дни след побоя над 18-годишния Тодор Йорданов все още няма окончателно заключение на съдебни лекари какви са причините за смъртта му. Заради това Върховната касационна прокуратура нареди във Враца да бъдат изпратени четирима лекари от Военна болница и криминалистичната лаборатория на Националната следствена служба. Очаква се до дни да излязат окончателните резултати.

Досега обаче се появиха няколко версии за смъртта на момчето. Едната от тях бе, че тя е настъпила, след като Тодор си е глътнал езика при боя. Във фейсбук се появи и разказ от мъж, който оказал първа помощ на ученика след сблъсъка. Според него момчето било на крака и усмихнато, след като саморазправата била прекратена. Изведнъж обаче паднал не земята. Очевидецът смята, че това вероятно е инфаркт от шок. Вчера във Враца се говореше, че Тодор може да е починал и от попаднала храна в белия дроб. Това било предизвикано от удари по тялото му. От прокуратурата обаче отказаха коментар на появилите се версии.

В четвъртък сутринта братът на Тодор - Ивайло, отишъл до патоанатомията, за да вземе тялото и да се подготви погребението. От съдебна медицина обаче ги върнали, тъй като вече била назначена новата съдебномедицинска експертиза. От Спешния център във Враца обявиха, че когато лекарите пристигнали на мястото на инцидента Тодор не дишал, зениците му били разширени, а сърдечната му дейност била „неефективна“. Момчето веднага било откарано в болница, където продължили да го реанимират. По-късно обаче то издъхва. От Спешния център казаха, че линейката пристигнала на място 5 минути след сигнала. Роднини на Тодор обаче твърдят, че медиците се забавили 30 минути.

Обвинители на крака при кмета

Прокурори от Върховната касационна прокуратура (ВКП) се срещнаха вчера с кмета на Враца Калин Каменов (ГЕРБ), след като той се оплака от рекет. Това съобщиха вчера от пресцентъра на ВКП.

Каменов, който е бивш шеф на Държавната агенция за закрила на детето, обяви преди дни в ефир, че го изнудва Даниел Бузов - собственик на местен новинарски сайт. Заплашвал го да пострада, ако не му плаща за публикации на общината.

Каменов е подал сигнал за рекет във Врачанската прокуратура, а командированите от ВКП трябва да проверят какво е свършено досега по случая.

Новоизбраният врачански кмет съобщи също и за инцидент от миналата есен, когато счетоводителката на общината Малина Тошева направила инвентаризация на картинг писта в града, наета от сина на Бузов. Тогава служителката на общината установила, че вратите на гаражните клетки се режат без разрешение. Даниел Бузов нанесъл няколко удара в лицето на жената, заради което тя била в болнични за два месеца.

Потърсен за коментар след срещата с прокурорите вчера, кметът не вдигаше телефона си.

Бузов обаче твърди, че кметът воюва с него заради критични публикации за общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право