Зелено гвенонче е първото новородено в пазарджишкия зоопарк в Годината на маймуната

Зелено гвенонче е първото новородено в зоопарка на остров "Свобода" в Пазарджик през 2016-ата, която според Китайския календар преминава под знака на Маймуната.

"Надяваме се това да е добра поличба и да е на късмет за нас, който като през тази година чакаме поколение и от други животни в зоопарка, сред които са и двойката сибирски тигри Саша и Найша.

Мъжкарят вече е на 2 години и 9 месеца и достигна полова зрялост и само чакаме женската да се разгони, за да ги съберем в една обща клетка", заяви за "Труд" отговорникът за зоокъта по средата на река Марица Петко Куртев.

Между Коледа и Нова година в пазарджишкия зоопарк се е родила малка лама, появила се на бял свят на 26 декември, а на 5 януари 2016 г. в семейството на зелените гвенони Мариела и Пешо се ражда четвърти наследник за последните 4 години.

"Майчинският инстинкт при Мариела е толкова силен, че откакто е родила малкото, не го е изпуснала дори и за секунда от ръце и по тази причина още не можем да разберем дали бебето е мъжко или женско. Досегашната ни практика показва, че процесът на самосъхранение при новородени маймунки продължава около 20 дни и една тогава ще определим пола и ще кръстим малкото зелено гвенонче", допълни Петко Куртев.

То вече си има трима батковци - Марио, Спасчо и Хари, които са съответно на 3, 2 и 1 години. Точно 165 дни пък трае бременността при гвеноните, които достигат до максимално тегло от 5 кг, а дължината на опашките им е от 50 до 70 см. "Зелените гвенони са много закачливи и обичат да си играят и флиртуват с посетителите и са една от атракциите ни", твърди отговорникът за зоопарка в Пазарджик.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл