Даниел Митов за турския посланик: В дипломацията не е важна публичността

"Ние сме реагирали навреме - и Външно министерство, и премиерът. Понякога в дипломацията не е важна публичността, а крайният ефект. Публичността може да нарани българския национален интерес". Това коментира пред Нова тв външният министър Даниел Митов за скандала около турския посланик Сюлейман Гькче и Лютви Местан, и опита на Турция да се намеси в българската политика.

Митов каза, че няма как да каже какво е пишело в нотата.

МВнР ползвало и други инструменти за натиск, но не стана ясно какви

"Поканата на турския посланик не е резултат само от предпразнични вълнения, а от редица на брой възприятия, понатрупали се в българското общество", продължи министърът. „Със сигурност не е без основание - турският посланик на моменти, може би, излиза от предписанията на Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Поканили сме го в съответния ред, не само чрез нота. В тази връзка разполагаме и с други инструменти да му бъде припомнено, че трябва да преодолее тези възприятия, създадени в българското общество”, заяви Митов.

Той отбеляза, че посланикът трябва да се придържа към нормите на Виенската конвенция, да направи всичко възможно по силите си, за да преодолее създадените впечатления у българското общество, че се намесва във вътрешните ни работи.

Важните теми между България и Турция

"Ние с Турция имаме прекалено важни неща - външната граница, инфраструктура, енергийни проекти, за да можем да си позволим събитията в една или друга партия да наранят тези отношения", продължи да не конкретизира Митов.

"Много е лесно анализатори, опозиционни депутати да говорят за отзоваване. Да ми стъпят в обувките. Знаете ли какво значи да изгониш дипломат?, продължи външният министър. Той заключи, че "ние сме реагирали абсолютно навреме и мисля, че това вече е ясно".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини