Земеделец връща 10 000 евро след укрити 6 животни

„Труд“ уличи Радан Кънев в лъжа за магистрала „Струма“

Почина знаков лидер на СДС – Бургас Венцислав Чамурджиев издъхнал в дома си в село Маринка

От ревност мъж плати 2 500 евро да взривят къщата на бившата му жена Полицията е задържала поръчителя и извършителя

Български орден беще продаден за 20 000 евро в Германия

Иззеха над 200 стоки, имитиращи известни марки от магазини в Пазарджик

Бизнесмени връщат 80 млн. лв. от незаконни заменки

Отстраниха временно шефовете на трите болници до приключване на проверката за починалото дете

Съдят син, бил и тормозил родителите си

56-годишна жена е загинала при катастрофата на бул. „Европа“

Рохани: Иран е победоносен и единен след протестите

Вижте писмото, с което ВиК е уведомило Община Перник за водната криза

Бойко Борисов води делегацията на ГЕРБ на конгреса на ЕНП в Загреб

БСП иска 8 лева на глас партийна субсидия

АТАКА: Привърженици на ГЕРБ скочиха на Валери Симеонов заради новия му пост в НС

Даниел Митов за турския посланик: В дипломацията не е важна публичността

„Ние сме реагирали навреме – и Външно министерство, и премиерът. Понякога в дипломацията не е важна публичността, а крайният ефект. Публичността може да нарани българския национален интерес“. Това коментира пред Нова тв външният министър Даниел Митов за скандала около турския посланик Сюлейман Гькче и Лютви Местан, и опита на Турция да се намеси в българската политика.

Премиерът Бойко Борисов заяви от парламентарната трибуна, че на 23-24 декември турският посланик е бил извикан и му е била връчена нота в Министерството на външните работи. От МВнР обаче така и не казват какви точно действия са предприели към посланик Сюлейман Гьокче.

Митов каза, че няма как да каже какво е пишело в нотата.

МВнР ползвало и други инструменти за натиск, но не стана ясно какви

„Поканата на турския посланик не е резултат само от предпразнични вълнения, а от редица на брой възприятия, понатрупали се в българското общество“, продължи министърът. „Със сигурност не е без основание – турският посланик на моменти, може би, излиза от предписанията на Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Поканили сме го в съответния ред, не само чрез нота. В тази връзка разполагаме и с други инструменти да му бъде припомнено, че трябва да преодолее тези възприятия, създадени в българското общество”, заяви Митов.

Той отбеляза, че посланикът трябва да се придържа към нормите на Виенската конвенция, да направи всичко възможно по силите си, за да преодолее създадените впечатления у българското общество, че се намесва във вътрешните ни работи.

Важните теми между България и Турция

„Ние с Турция имаме прекалено важни неща – външната граница, инфраструктура, енергийни проекти, за да можем да си позволим събитията в една или друга партия да наранят тези отношения“, продължи да не конкретизира Митов.

„Много е лесно анализатори, опозиционни депутати да говорят за отзоваване. Да ми стъпят в обувките. Знаете ли какво значи да изгониш дипломат?, продължи външният министър. Той заключи, че „ние сме реагирали абсолютно навреме и мисля, че това вече е ясно“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.