Испанци спасиха с надуваема лодка българските полярници от внезапна буря

Група от осем български полярници, благодарение на опита на испанските моряци, е успяла да достигне кораба „Есперидес” с надуваема лодка "Зодиак" по време на внезапна снежна буря, силно вълнение и обилен ледоход.

За това информира ръководителят на 24-та Антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев по сателитен телефон, съобщиха от Българския антарктически съюз, предаде БГНЕС.

След успешно изпълнени задачи от базата ни „Св. Климент Охридски” отпътуват художничката Ганка Павлова, която изографиса иконостаса на параклиса „Св. Иван Рилски”, репортерът от БНТ Цветелина Атанасова, фотографите Божил Василев и Иглика Трифонова, която е вицепрезидент на Международната асоциация на младите изследователи на Антарктика.

Базата напуска и геодезичният екип - доц. Борислав Александров и гл. ас. Юри Цановски от УАСГ и полк. Петър Данчев и кап. Георги Михайлов от Топографската служба на Министерството на отбраната.

Геодезистите са успели с помощта на дрон да заснемат недостъпни участъци на о-в Ливингстън, което ще помогне за създаването на прецизна топографска карта.

Корабът ще отведе групата до съседния остров Кинг Джордж. Там те ще се срещнат с последната група, която замина от София на 12 януари, и ще продължат със самолет за Пунта Аренас в Чили.

От института съобщават още, че геолозите д-р Камен Бонев и асистентите Дочо Дочев и Стефан Велев от Геолого-Географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” провеждат изследвания в отдалечен район с интересни скални разкрития, където вече четвърта нощ спят в палатка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят