62-мата най-богати в света притежават повече от всички останали

Единият процент най-богати жители на планетата притежават повече от останалите 99 процента, обяви британската неправителствена организация Оксфам в навечерието на предстоящия тази седмица Световен икономически форум в Давос, предаде Франс прес.

Пропастта между най-богатите и останалата част от населението на Земята се е разширила драматично през последните 12 месеца, отбелязва хуманитарната група в доклад, озаглавен "Една икономика в служба на 1-ия процент". Той бе публикуван преди световният елит да се събере в швейцарския курорт от сряда до събота.

Миналата година Оксфам пророкува, че през тази стойността на имуществото на единия процент най-богати жители на планетата ще надхвърли тази на останалите 99 процента. Тази прогноза обаче се е сбъднала още през миналата година, подчерта неправителствената организация.

Като илюстрация за колосалното увеличаване на неравенството през последните години, Оксфам посочва, че 62-ата най-богати хора на Земята притежават толкова, колкото по-бедната половина от човечеството. Преди пет години за този "баланс" са били необходими "цели" 388 богаташи.

Според Оксфам от началото на този век по-бедната половина от човечеството се ползва от под 1 процент от увеличаването на световното богатство. За сметка на това половината от това нарастване отива при 1-ия процент най-богати жители на планетата.

Оксфам призова участниците в Световния икономически форум в Давос да действат. "Не можем да продължим да оставяме стотици милиони хора да страдат от глад, когато ресурсите, които биха могли да им помогнат, са в ръцете на няколко души на високо равнище", подчерта организацията в комюнике.

С цел неутрализиране на това увеличаване на неравенството Оксфам призовава по-конкретно да бъде сложен край на епохата на данъчните убежища. Девет от всеки 10 компании, стратегически партньори на Световния икономически форум в Давос, са представени в най-малко един данъчен рай.

Тази система на укриване на данъци не позволява на стотици милиони хора да се измъкнат от бедността, подчертава Оксфам.

Миналата година неколцина икономисти оспориха методологията, използвана от неправителствената организация. Оксфам обаче защити своя метод - да изчислява недното състояние на хората, като от притежаваните от тях активи извади дълговете им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес