Дадоха на съд двама за смъртта на дървосекач

Окръжната Прокуратура във Велико Търново е внесла в съда обвинител акт срещу двама мъже за причиняване по непредпазливост смъртта на дървосекач.

Георги И. и Станислав В. Са обвинени за това, че на 28 август 2013г. в землището на еленското село Дрента в райно на сечище от Държавния горски фонд, стопанисван от ТП „Държавно горско стопанство Буйновци”, допуснали злополука с фатален край за 21-годишния Христо М.

Георги Г. Ще отговаря пред съда като непълнолетен, но разбирайки опасността от извършваната дейност. Чрез механизирано поваляне на дървета с бензино-моторен трион е нарушил нормативните уредби като извършвал работа за която нямал необходимата квалификация и правоспособност. Дървото, което отсякъл, паднало в непредвидена посока и затиснало друг дървосекач, който в резултат на получената травма починал на място.

Станислав В. Пък застава на подсъдимата скамейка като собственик и управител на „Ес Ес Къмпани” ЕООД в Елена. Той ще носи наказателна отговорност поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Добивът на дървесина е извършвал като изпълнител по Договор с териториално поделение Държавно горско стопанство „Буйновци“, причинил е смъртта на дървосекач, като нарушил изискванията за здравословни и безопасни условия на труд.

Предстои насрочване на делото за разглеждане в Окръжен съд Велико Търново .

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право