Плевнелиев: България е сред петте най-добри икономики през 2015 г.

България бе сред петте най-добри икономики през 2015 г. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на Десетата годишна среща на бизнеса с правителството.

"Въпреки рисковете българската икономика се развива добре и фактите за 2015 г. го доказват - 2,8% ръст на икономиката, 12% ръст на експорта, 40% ръст на чуждестранните инвестиции, 2,8 млрд. лв. ръст на приходите в бюджета, дефицитът намаля чувствително до 2,6% от БВП, безработицата падна до най-ниското ниво от 2009 година насам, брутният външен дълг на страната също намаля до около 80%, държавният дълг е под 30% и е третият най-нисък в ЕС, миналата година записахме и най-добрия резултат в усвояването на еврофондовете - постигната е обща успеваемост от 96% за първия програмен период и това е голям успех за страната", изброи президентът.

Той отчете ролята на правителство и на министър- председателят за това отговорно отношение и постигнат безспорен успех по отношение на управлението еврофондовете за първия програмен период. "България бе сред петте най-добри икономики през 2015 г. Това е така заради експорта. Двата основни двигателя на българския експорт - единият е Германия. За последното десетилетия българският износ в Германия нарасна три пъти.
Общият стокообмен с Германия се увеличи два пъти и достигна до рекордните 6 млрд. евро за 2015 г.", поясни той и добави, че икономиката ни се е преструктурирала и залог за този успех има и българската външна политика.
"Вторият основен двигател на българския експорт и растеж е регионът - регионът на югоизточна Европа. Само за последните 5 години износът на България към региона се увеличи с 50%, а общият стокообмен на България с региона се удвои, като достигна почти 9 млрд.лв.", каза още той.
„Активната политика на приятелство и добросъседство носи своите плодове. Преди 20 години балканските държави бяха изолирани. Днес ние работим за доверие. Не градим икономически стени, не желаем да преначертаем границите на държавите. Искаме те да падат. Никога досега добросъседството не е било толкова решаващ фактор“, посочи президентът и заяви, че неслучайно новоизбраните гръцки и турски премиери са посетили първо България.

„За мен това е доказателство, че приятелството, което споделяме, носи своите плодове. През последното десетилетие търговският обмен между България и Румъния се е увеличил 10 пъти, а между България и Сърбия 3 пъти.
„Преди пет години броят на румънските туристи в България беше 300 хил. , сега е 1,5 млн. Българите поставиха абсолютен рекорд в Гърция през 2015 г. – 1, 6 млн. българи посетиха Гърция за една година, като това е ръст от 50 % „, заяви Плевнелиев.

Мислете мащабно, мислете регионално. Това, че вашите фирми, фабрики и производствени мощности са позиционирани в България, Ви прави и регионални актьори. Ние имаме своята мисия да водим това развитие“, каза президентът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес