Издържаха ли банките стрес теста, става ясно през август

Резултатите от стрес тестове на българските банки се очакват до началото на месец август, когато БНБ ще обяви резултатите от цялата проверка, включително и мерките, които да се предприемат за решаване на проблеми, ако такива се появят. Това заяви
гуверньорът на БНБ Димитър Радев по време на Десетата годишна среща на бизнеса с правителството

Вече е избран независим консултант на БНБ. Само няколко дни преди Нова година изпратихме указания до търговските банки как те да изберат оценители и да уведомят Централната банка до края на тази седмица, уточни Радев.
До 15 февруари трябва да са подписани договорите между търговските банки и оценителите.

Според него третият много важен и критичен момент е методологията, по която трябва да се извърши прегледът. Тя ще се базира на тази, която използва Европейската централна банка, но ще има адаптации, обясни той и добави, че от 15 февруари нататък ще започне същинската част на прегледа на качеството на активите и ще бъде последвано от стрес тестове.

"Всички активи в балансите ще бъдат обект на този преглед, но не всички кредитни портфейли ще бъдат обект на анализ, а тези, които се класифицират като портфейли с най-висок рисков профил", посочи той.

Очаквам, че прегледът на качеството на активите на банките ще потвърди, че нашата банкова система е стабилна, заключи гуверньорът на БНБ.

Коментари

Задължително поле