С над 50 % Украйна вдигна цената за транзит на газ

Украйна вдигна с повече от 50 % таксата за транзит на природен газ. Мярката е специално по договора с руския Газпром, съобщава "Новости".

Министърът на енергетиката на Украйна Владимир Демчишин коментира, че цената става 4,5 долара за 1000 куб/м на 100 километра.

До момента беше тарифа за транзит, сега става тарифа за превоз на газотранспортната система, информира министърът. Той признава, че цената е доста по-голяма от тази до момента, както и това, че новата тарифа вече е утвърдена.

„Новости” припомня, че по-рано таксата е била 2,7 долара, като украинската страна е заявявала, че иска да я вдигне до 5 долара. В същото време Киев иска продължаване на договора с Русия за транзит на газ и след 2019 година, тъй като няма алтернативи за украинския маршрут.

Демчишин припомня, че е и преди година Украйна е правила опит за вдигане на цената, така че идеята не е нова. Това е преговорна позиция, подчертава той и признава, че има подписан и действащ договор в сила до 2019 година, което прави преговорите трудни. Все пак е крачка напред, отбелязва министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят