Ваньо Шарков за казуса с ваксините: Здравното министерство ще сезира прокуратурата за всяване на паника

„Важно е всички да знаят, че ваксината „Пентаксим“ се използва в цяла Европа и 150 държави в цял свят. Това е същата ваксина, която се е прилагала у нас според имунизационнния календар в предишните години“, каза пред Нова телевизия заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той коментира казуса с дарените от Турция ваксини, който доведе до прокурорска проверка. И заяви, че ведомството ще сезира прокуратурата за всяване на паника.

Шарков припомни, че фирмата, която държи правата за препарата, не се е явила на последните две обществени поръчки. Той обясни, че всичко е направено в името на безопасността на бебета, които е трябвало да се ваксинират.

„Защо прокуратурата ни подхваща за формалност, не мога да го коментирам“, обясни зам.-министърът.

Той каза, че няма представа кой има изгода от атаката срещу Министерството на здравеопазването.

„Няма причина, когато сме осигурили ваксина, която е абсолютно безвредна, някой в МЗ да подава оставка. Но политическите атаки ще продължат. Тази е такава. Затова е добре прокурорската проверка да бъде направена както трябва, за да бъдат изчистени всички съмнения“, каза още Шарков.

В същото време пред бТВ случая коментира другият заместник здравен министър Бойко Пенков. Той също бе категоричен, че ваксините не са опасни. Пенков разкри, че френската фирма производител е предложила да достави ваксини на МЗ, но техният срок на годност изтичал след 40 дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве