Украйна глоби „Газпром” с 3,5 млрд. долара

Антимонополният комитет на Украйна обяви глоба за руската компания „Газпром” от 85 млрд. гривни или около 3,5 млрд. долара. Това съобщи във Фейсбук неговият председател Юрий Терентиев.

"Взето бе решение, че "Газпром" е извършил злоупотреба с господстващо положение на пазара за транзит на природен газ през магистралните тръбопроводи на територията в Украйна. Глобата е 85 млрд. гривни", написа Терентев.

На срещата не е имало представители на "Газпром", съобщи "Интерфакс Украйна".

Тази седмица министърът на енергетиката на Украйна Владимир Демшичин съобщи, че страната му е вдигнала с 50% таксата за транзит на руски газ и тя вече възлиза на 4.5 долара за преноса на 1000 куб.м.газ на 100 км. На 20 януари Демшичин допълни, че ако руската страна откаже да плаща по новите тарифи, Киев ще заведе иск срещу "Газпром", припомня РБК.

В Стокхолмския арбитражен съд вече има няколко иска от руска и украинска страна относно газовия въпрос. По-конкретно "Газпром" настоява "Нафтогаз Украйна" да плати 18.5 млрд.долара за суровина, доставена в периода 2012-2013 г. На свой ред украинското дружество подаде иск заради договора за транзит.

Тази седмица "Газпром" съобщи, че Киев дължи 2.549 млрд.долара за доставки на природен газ за последното тримесечие на 2015 г. и плащането трябва да стане в срок до 10 дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес