Главният мюфтия на Саудитска Арабия забрани играта на шах, създавала враждебност и омраза

Върховният религиозен лидер на Саудитска Арабия обяви шаха за „харам“, или грях, което означава, че на мюсюлманите им се забранява да практикуват популярния спорт, пише британският в. „Индипендъднт“, предаде БГНЕСЕ.

Шейх Абдул Азиз бин Абдула ал Шейх, който е главен мюфтия на Саудитска Арабия обяви, че „играта шах е загуба на време и възможност за прахосване на пари. Тя създава враждебност и омраза сред хората“.

В свое изказване по телевизията шейх Абдул Азиз е сравнил шаха с древна предислямска игра, наречена „майзир“, която е забранена от Корана. Неговата фатва не представлява конституционна забрана на играта, тъй като няма сила на закон.

В отговор на забраната президентът на Саудитската асоциация по шах Муса Бин Тайли заяви, че предвиденият за днес турнир по шах в свещения за мюсюлманите град Мека ще се проведе без промени.

„Саудитската асоциация по шах положи големи усилия за популярността на шаха и ще продължи да провежда събития навсякъде, докато не бъде принудена на друго“, каза той и допълни, че много религиозни забрани не се прилагат в Саудитска Арабия, давайки за пример музикалните фестивали, които са забранени от религиозното общество, но въпреки това са навсякъде.

Въпреки това Тайли предупреди, че религиозната забрана може да даде на властите оправдание за отмяната или прекъсването на събития. Това е поредната фатва на религиозните лидери на Саудитска Арабия, които по-рано забраниха бюфетите на корем, детските филми „Покемон“ и правенето на снежни човеци Религиозният шиитски лидер на Ирак по-рано също издаде фатва за играта на шах, забранявайки я „при всякакви обстоятелства“.

В Иран играта е обявена за харам след Ислямската революция през 1979 г. Подобна забрана има и издадена от талибаните в Афганистан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл