Димитър Узунов: Новото лице на ВСС

Димитър Узунов е новото лице на Висшия съдебен съвет (ВСС).

До избора му се стигна, след като в четвъртък предложението за новия пост бе внесено в съвета като извънредна точка в дневния ред от 12 от членовете на съвета. Узунов бе избран за представляващ кадровия орган с 13 гласа „за“ и два „въздържал се“, след като петима от кадровиците демонстративно напуснаха залата, а в гласуването не участваха самият той и предишният представляващ съвета Соня Найденова.

Според повечето от кадровиците изборът му е демократичен - избран е от мнозинството както най-подходящ, има дълъг опит като административен ръководител, може да работи в екип, „има по-голям ресурс“ и издействал по-голям бюджет на съдебната власт за 2016 г. Според други Узунов е „натикан обидно“ по „спешност“, в последния момент и изборът му е „режисиран фарс“.

Така или иначе Узунов бе избран, вече е новото лице на съвета и говори от негово име.

Напоследък Узунов стана особено актуален и покрай скандала, разтърсил ВСС с есемеса до премиера Бойко Борисов. Става дума за съобщението, което по време на заседание на съвета на 14 януари получи председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов от министър-председателя. Есемесът гласеше: „Лозан Панов предложи да Ви викаме за двете каки. Не го приехме“. Получил го премиерът и го препратил на Панов, който пък го показа на членовете и запита кой го е пратил на премиера.

Оттогава въпросът се задава всеки ден във Висшия съдебен съвет.
Премиерът заяви, че негов съветник го пратил, а не член на ВСС. А по-късно Яне Янев пое отговорността. Около името на Узунов обаче не спря да се шуми.
Публично като изпращач на есемеса го посочиха подсъдимата съдийка Румяна Ченалова и подалият оставка министър на правосъдието Христо Иванов. Другата уволнена и вече осъдена на първа инстанция съдийка Владимира Янева, пък го бе определила като „човека на Бойко във ВСС“ в изтеклите записи от разговори, добили популярност като „Яневагейт“.

Върховата си точка скандалът достигна на последното заседание на ВСС, когато Лозан Панов демонстративно го напусна, заявявайки, че не желае да бъде представляван от заподозрения като автор на есемеса Димитър Узунов.

„Почти всички единодушно ме посочиха като автор. Ченалова и други. Техните твърдения не ме интересуват“, каза в отговор Узунов. Добави, че не разполага с телефонния номер на премиера, и подчерта, че ще предостави на съвета разпечатка от телефона си от 14 януари. Накрая заяви: „И ще очаквам след това извинение.“

Извинение Узунов още не е получил, макар вчера Виваком да потвърди, че той казва истината.

Узунов влезе в състава на съвета през октомври 2012 г., след като бе избран от Народното събрание по предложение на парламентарно представената тогава партия РЗС, чийто лидер е настоящият съветник на премиера Яне Янев.

Узунов първоначално беше председател на комисията „Съдебна администрация” в съвета, а впоследствие оглави комисията по бюджет и финанси.
Завършил е специалност „Охрана на обществения ред и борба срещу престъпността“, с гражданска специалност „Право” във Висшия институт за подготовка на офицери и за научноизследователска дейност на МВР през 1995 г. Средният му успех е много добър 4,79.

Кариерата си започва през 1989 г. като инспектор в РПУ-Сандански. През 1996 г. придобива юридическа правоспособност и през 1997 г. започва работа като съдебен изпълнител в районния съд в Сандански. Година по-късно става съдия там, а през 2001 г. ВСС го избра за временен шеф до избора на председател. След две години титуляр на районния съд в Сандански стана той. На тази длъжност бе, докато влезе в състава на ВСС.

По-рано петима съдебни кадровици издигнаха кандидатурата му за председател на окръжния съд в Благоевград. Той обаче сам се отказа от надпреварата. Отиде в кадровия орган и заяви, че няма да участва. „Чувството ми за отговорност не позволява да продължа в конкурсната процедура, защото не искам да злепоставям брат ми и снаха ми, които са съдии в окръжен съд“, мотивира се тогава Узунов. Постъпката му беше оценена като достойна от колегите му.

Виваком потвърди: Не е пращал есемес до Борисов
Димитър Узунов лично предостави вчера на всички медии и разпечатка от ВИВАКОМ, в която се казва: „ В отговор на ваше запитване потвърждаваме, че от мобилен номер, регистриран на Висшия съдебен съвет, не е регистрирано изпращане на есемес на дата 14 януари 2016 г. от 9,30 до 12, 30 часа“. Това е денят, в който премиерът препрати злополучния есемес на шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов, а после се появи на заседанието на съдебното правителство.

Той е обединител

"Узунов е обединител на всички членове на съвета. Доказал конструктивната си работа, своята диалогичност, способност на работа в екип, точност и акуратност като председател на комисия "Съдебна администрация", сега на "Бюджет и финанси.“
Светла Петкова, член на ВСС

Има по-големият ресурс

„Въпросът е кой има ресурс да ни обедини. Това стана видно, стана ясно по линия на няколко случая кой защитава позицията на съвета, както е гласувана. При сравнение с предишния представляващ Соня Найденова, по-големият ресурс е на Димитър Узунов."
Румен Боев, член на ВСС

Да подаде оставка

"Говорил е как щял да обединява съвета и ако не успее - да се оттеглел след един месец. Вече постигна такова обединение и повишаване на доверието, че го призовавам на обратната страна на бумагата (телефонната разпечатка - б.р.), която ще носи, да си напише оставката."
Христо Иванов, бивш правосъден министър

Никому неизвестен

"Време е ВСС да бъде висш, а не съдебен съвет от прислужници. Сегашният в голямата си част е такъв. Откъде накъде един районен съдия от Сандански, никому неизвестен, ще бъде някакъв фактор?"

Татяна Дончева, адвокат, лидер на „Движение 21“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи