Празник на етносите представя кухня и фолклор на 12 народности

Празник на етносите на Пазара в търговски център във Варна ще бъде в неделя пъстра мозайка от песни, танци, фолклорни традиции и кулинарни специалитети от 12 народности, чиито представители живеят и работят в различни краища на България.

Гостите ще имат уникалния шанс да се срещнат с културата и да опитат домашната кухня не само на традиционните етноси по нашите земи - българи, турци, роми, арменци и евреи, но и да се докоснат до обичаите и кулинарните специалитети на казаци, татари, украинци и руснаци. Празникът на етносите ще бъде обагрен дори от екзотиката на САЩ и Далечния Изток – с американско участие, японски традиции, китайска кухня и демонстрации по калиграфия и древното изкуство за изрязване на хартиени фигури paper cut art. Част от неделната мозайка ще бъде и фолклорната певческа група „Чайка“ от град Мангалия, която ще представи руския етнос от румънска Добруджа.

Повече от 100 участници се очакват от Казашко и Суворово, провадийското село Комарево, тервелските Божан и Оногур, за да се включат в празника.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл