Рекорди и куриози, които сащисват: 2015 - година на чудати медицински постижения и факти

Бебето Сайлъс се роди с непокътната плацента.

Тази година ни потръгна с медицинско чудо - пациентът от ВМА Цветомир за един ден се върна 4 пъти от тунела на смъртта. Миналата седмица 44-годишният мъж получи инфаркт и това стана причина да постави своеобразен рекорд. Той четири пъти изпадна в клинична смърт, а лекарите всеки път го връщаха към живота.

Може би до края си 2016-а ще надмине по куриозни случаи 2015 г. Но ето какви странни неща се случиха през изминалата година.

Мъж оцеля с ножица в слепоочието, друг пък си вижда идеално, въпреки, че в окото му беше забит грамаден пирон. Трансплантираха първия пенис, на един смъртник жена му се оказа толкова заядлива, че го изкара от комата с натяквания и скандали. Тийнейджър имаше нужда да му се смали членът, а една млада чехкиня се оказа с толкова тясна вагина, че трябваше да й присадят парче от свинско черво, за да може да прави секс. Индийка успя да събере 12 000 камъка в жлъчката си. Бебе се роди с непробита плацента и акушерите трябваше да я срежат, за да го изкарат отвътре.

През 2015-а Световната здравна организация направи няколко разкрития, които хич не се харесаха на потребителите. Първо, оказа се, че сланината, шунката и беконът причиняват канцерогенни заболявания в не по-малка степен от цигарите.

Другото неочаквано откровение беше, че от нискокалоричните безалкохолни се напиваме по-бързо, отколкото от подсладените газирани. Разбира се, ако ги смесваме с алкохол. Очевидно захарта забавя усвояването му в кръвта.

Бебе в скафандър

Съвременните видеозони дават съвършен образ на бебето вътре в корема, но не могат да се сравняват с реалната триизмерна гледка, която се открила пред родилния екип на клиниката “Сидърс-Синай” в Калифорния. Малкият Сайлъс Филипс се ражда с непробита обвивка с все амниотичната течност. Може да се каже, че е изскочил на този свят направо в скафандър. Обяснението, че е изваден три месеца преди термина и с цезарево сечение, не прави мига по-малко магичен. Крачетата и ръчичките му се движат през полупрозрачната мембрана, дробовете му са пълни с течност. Сайлъс се е родил амфибия. За децата, които излизат с плацентата, бабите у нас казват, че са се родили с риза и са с късмет. Какво ли биха казали за Сайлъс?

Джонас Ножицата

Едуард Ножиците беше героят на Джони Деп, който имаше две ножици вместо ръце, а Джонас Ножицата е прозвището на г-н Джонас Монрой, наречен още “джентълменът” заради възпитаното си държание. 32-годишният мъж влязъл в спешното отделение в северозападния мексикански гр. Чихуахуа облян в кръв и с голяма шивашка ножица, забита дълбоко в лявото му слепоочие. Той се здрависал с рецепционистката и най-учтиво помолил за помощ, понеже имал “малък проблем”. Отначало лекарите си помислили, че е някаква шега, като дегизировката за Хелоуин, при която човекът е уж пронизан с нож през черепа.

Джонас бил промушен при сбиване в бар. Острието се забило дълбоко в париеталния лоб на мозъка - този участък управлява спомените, тъй като неговото увреждане води до развиването на амнезия и други проблеми с паметта. Чудо е, че е жив и напълно възстановен, обясняват хирурзите, които все още пазят рентгеновите му снимки.

Клъц оттук-клъц оттам

17-годишно момче беше първият в света пациент, постъпил в клиника с молба да му се намали пенисът. Американският тийнейджър не можел нито да прави секс, нито да спортува с огромния си инструмент. В невъзбудено състояние той бил с дължина 18 см и обиколка 25,5 см - колкото средно голям портокал. На всичкото отгоре младежът от Флорида получил и няколко пристъпа на приапизъм - нежелана ерекция, при която половият член остава във възбудено състояние за неопределено дълго време. Всъщност при ерекция фалосът си оставал със същите размери, само че се втвърдявал.

Операцията била сложна, но блестящо изпълнена и страданията на прекомерно надарения юнак завършили с хепиенд.

На друг пък му пришили

През 2015 г. е извършена и първата трансплантация на донорски пенис. 21-годишен мъж загубил своя при усложнение след обрязване. Собственият му фалос гангренясал и трябвало да бъде ампутиран. Трансплантацията е направена в Южна Африка. Продължила 9 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл