Оближи си пръстите със злато и диаманти

Въпрос на престиж или мода - няма значение. Важното е, че консумацията на злато набира все по-голяма популярност и предизвиква фантазията и уменията на шеф-готвачите. Според “Форбс” някои вече са висша класа в този майсторлък и неслучайно се радват на световна слава.

Един филипински ресторант в Бруклин в Ню Йорк намери свой начин да я достигне, предлагайки на клиентите си златна поничка за 100 долара. Но произведението на шеф-готвача Бьорн де ла Круз далеч не е толкова скъпо само заради покритието си от 24-каратови люспи сладкарско злато. Лакомството е приготвено не от обикновени тесто, а от смес, в която има сладък лилав картоф, много богат на антиоксиданти. В глазурата пък има и шампанско “Кристал”, чиято цена за бутилка от 750 мл може да надвиши $300. Първоначалният скептицизъм бил опроверган с нарастващия брой поръчки, като имало и такива за по цяла дузина наведнъж.

Известен като човека, приготвящ най-скъпото суши в света, базираният в Манила Анхелито Аранета иска все да е №1 и затова постоянно разнообразява творенията си, които понякога надвишават цена от $2000 за сет. Няма как и да е иначе, след като в най-популярния “Изток” има ядливи перли, злато и диаманти, както и гъши дроб и розова норвежка сьомга. Но Аранета хвърли ръкавицата на колегите си и с друго творение - изработи за специален свой клиент сладък дракон в чест на китайската Нова година. Той е облечен в злато, има диаманти за очи, а по тялото му са разположени 17 ядливи перли “Микимото”. Цената е $12 700.

Аранета обаче не е абсолютен рекордьор по скъп деликатес с морски продукти. Първенството е на “Брасери Бомбай” в Лондон с блюдото наречено “Съкровище от морски дарове”, което струва $3200. В него главната роля е на шотландския омар, облечен в злато, а компания му правят различни видове охлюви, пъдпъдъчи яйца и хайвер от белуга.

Чудесиите не спират дотук. Оказва се, че най-скъпият хамбургер се яде накрак. Това се случва в Ню Йорк благодарение на фургона за храна “666 Бъргър”. Цифрата не е случайна - това е цената на сандвича, в който австралийското говеждо е облечено в злато. Вътре има още гъши дроб, швейцарско сирене “Грюер”, разтопено на пара от шампанско, както и омари и трюфели. Продава се задължително с чаша от най-скъпото кафе “Копи Лувак”, което се прави чрез изпражненията на цибетките и килограм от което струва над $2000.

Принципът, че търсенето определя предлагането, е онагледен и в случая с най-скъпия десерт със злато, който си има почитатели. Той се казва Frrrozen Haute Chocolate и струва колкото хубава кола - $25 000. Дело е на Стивън Брус в ресторант Serendipity 3 в Лас Вегас и в него има зърна от 28 от най-скъпите видове какао. Декорацията е с 5 грама 24-каратово злато, а цената е за 2-килограмов десерт. Важно е да се знае, че заявката за приготвянето му трябва да се направи две седмици преди желания за получаване ден. Пристига в позлатен съд, украсен с диаманти и малка златна лъжичка.

Същото заведение предлага и разкошна мелба за $1000, в която има 24-каратово злато, шоколадови трюфели, скъпа таитянска ванилия, като всичко е вплетено в невероятна цветна композиция. Сервира се в кристална чаша “Бакара”, каквато се произвежда за папите, и със златна лъжичка. Изискват се 8 часа за направата на една мелба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме