Столичани платиха 1 млн. лева преди старта на данъчната кампания

Почти 1 млн. лв. е събрала Столична община от данъци още преди официалния старт на данъчната кампания, обяви Дончо Барбалов, зам.-кмет на Столична община по направление "Финанси и стопанска дейност" по време на пресконференция.

"Плащанията са стартирани от миналата седмица в четвъртък. Първият платен данък за 2016 година е данък за МПС, който е платен от жена рано в четвъртък сутринта", посочи зам.-кметът. Той уточни, че от четвъртък сутринта до момента 425 юридически лица са платили 224 000 лв. данъци и 4 010 физически лица са платили 762 000 лв. данъци. "Тоест почти милион лева са събрани от данъчната кампания преди да сме дали нейния старт, което показва добро отношение на хората към данъчните им задължения", заяви Барбалов. Той припомни, че данъците могат да се плащат в данъчните отдели на Столична община, през електронната страница на СО. "Откакто сме въвели електронните плащанията през виртуалните платформи, значително се е увеличил процентът на плащанията по този начин - с 40 процента за 2015 са се увеличили плащанията през пост устройствата", посочи Барбалов.

Той напомни, че до 30 април гражданите, които плащат целия размер на данъците си за недвижимите имоти или превозните средства, могат да ползват 5 % отстъпка.
"Възможни са плащания на вноски. До 30 юни е срокът за първа вноска на данъка за недвижими имоти и до 31 октомври е срокът за втората вноска. За такса „Смет” сроковете са съответно 30 април първа вноска, 30 юни и 30 септември втора и трета, 30 ноември четвърта вноска", припомни зам.-кметът.

"Данъчните отдели в момента работят и във всеки един от тях може да се плати за цяла София, по желание на гражданите, където им е най-удобно и най-близко. Това е така вече от няколко години. На страницата на СО могат да се правят, както справки, така и плащания. В онлайн платформата вече може да се влиза и с пин код от НАП и с ЕГН. Надяваме се все повече хора да правят такива плащания онлайн", посочи Барбалов. И уточни, че пин кодовете се издават безплатно от общината и могат да се получат от данъчните отдели.

Коментари

Задължително поле