Голям процент от жертвите на трафик в ЕС са българи

"21 млн. лица по света са обект на трафик на хора, сочат проучвания". Това заяви д-р Мирия Василиаду, анти-трафик координатор за Европейския съюз на Национална работна среща за противодействието на трафика на хора и закрила на жертвите .

Според Василиаду много голям процент от жертвите на трафик в ЕС са от български граждани.

„Две трети от трафика на жертви са европейски граждани, които са обект на трафик от европейски престъпни мрежи. Нека не си мислим, че трафикът на хора е явление някъде там в далечни страни. Този проблем засяга нас европейските граждани”, категорична бе тя.

Василиаду подчерта, че две трети от населението на света живее в бедност и е уязвимо от трафика на хора.

„Не може да спрем трафика, ако не прекратим финансовите постъпления за лицата, извършващи трафик. Това не може да се случи, ако те не получат осъдителни присъди. Една от причините да има трафик на хора са паричните постъпления и търсенето", добави д-р Мирия Василиаду, анти-трафик координатор за Европейския съюз.

"За всяка една жертва на трафика има купувач и клиент", каза анти-трафик координаторът за Европейския съюз.

Тя бе категорична, че ако не се насочим към тях и не си дадем сметка, че това явление съществува, няма да успеем да го изкореним.

"Трябва да поемем отговорност. Децата са обект на трафик на много крехка възраст. Като трафикът за тях включва-принудителна просия, престъпна дейност и сексуална експлоатация. Продаваемата възраст за децата дори е достигнала 8-9-годишна възраст", поясни д-р Мирия Василиаду.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини