Вирусът Зика достигна и Дания, броят на болните в Европа расте

Турист, болен от вируса Зика е регистриран в Дания. Мъжът се е заразил на екскурзия в Латинска Америка. Той е настанен в датска болница, съобщават световните медии.

Засега вирусът Зика се е разпространил в 21 страни и територии в двете Америки. Първите случаи бяха регистрирани още през май миналата година в Бразилия. Случаи на Зика има и в Африка и Тихоокеанския регион.

Опасната болест най-вероятно ще засеге всички държави на Севрна и Южна Америка, съобщи организацията, цитирана от BBC.

Това е първи случай на пациент със Зика в Дания. Досега в Европа бяха регистрирани три случая във Великобритания, десет в Холандия, два в Швейцария и четири в Италия. Става дума за туристи, завърнали се от Южна Америка.

Датският пациент е млад мъж. Той е приет за лечение в болница в град Орхус. Няма опасност за живота му,

Вирусът Зика носи името на гора в Уганда. В тази страна той е открит за първи път през 1947 г. Предава се при ухапване от тигров комар.

Не съществува ваксина, нито лечение за болестта, а само на симптомите й. Най-често те са като при грипа - температура, главоболие, мускулна треска, конюнктивит, понякога и обриви. При бременните вирусът може да се предаде на плода и да предизвика малформации като микроцефалия, а в някои случаи и смърт на плода.

Здравните власти в част от държавите са издали предупреждения към жените да не забременяват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят