Музеен шеф събира табели от по-ново време

Табели от по-ново време, захвърлени след ремонти или предадени в пунктовете за желязо, спасява шефът на музея в Попово Пламен Събев. Вече е събрал 20-на такива, които един ден ще станат музейни експонати.

Сред тях няма с двусмислени към днешна дата надписи, като: "Всички комунисти под земята", с която привличали миньори преди 1989г.

В сбирката на Събев са по-тривиални, като: "Опазването на реда и чистота е дълг на всеки гражданин", "Не късайте цветята и не местете пейките" и други.

Някои били от границата между социализма и демокрацията, други от по-скорошно време.

"Първата табела намерих захвърлена след ремонт на градска градина. Други изрових от пункт за вторични суровини. Така се разчу, че събирам табели и почнаха да ми ги носят. Хем дар получавам, хем сядаме на ракийка и раздумка за миналото и днешното. Табелите не са толкова интересни и ценни, колкото историята на намирането на всяка от тях", разказва Събев.

Личната му колекция е подредена на стар сеновал в село Медовина, но един ден ще я вкара в музея. Сега й се радват гости и приятели.

В сбирката на Историческия музей в Попово имало няколко наистина ценни табели от по-стари времена. Притежавали "колекция", указваща кабинети на партийни величия и учреждения от соца, а и преди 1944г.

"Както е известно, един ден всичко става история и влиза в музея", казва с усмивка Събев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл