Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Световният бронзов медалист Антъни Иванов избра плувния басейн в Благоевград за подготовка за шампионата в Гърция

Еди Рама: Изказването ми за общ президент на Албания и Косово беше извадено от контекста

Прокуратурата предаде на съд Кирил Принца

Отнеха 2 кг злато на циганка баячка Държавата води дела за имущество за над 3 млн. лв. на Маринови от Долни Дъбник

Застрахователи осъдени да платят 128 000 лв. обезщетение на ранено дете

Строят две иновативни къщи за новия кризисен център за лица в Търново Инвестицията е за 2,1 млн.лева

Дронове могат да заместят пчелите

Силите за специални операции на България и Македония със съвместно учение през май

Пиян вокалист на „Кикимора” провали грандиозния концерт във Велико Търново със Старозагорската опера Публиката напуска залата по средата на „Children in Time“

Христина Даскалова е новият зам.-председател на Апелативен съд – Велико Търново

Промените в Закона за горите отложени от правната комисия в НС Депутатите извадиха точката от дневния ред с аргумента, че корекциите трябва да се гласуват първо в Комисията по земеделието и храните

Учени разгадаха рецептата за щастие

Щастието е едно от най-важните неща в живота, но и едно от най-трудните за изживяване.

Американският психиатър от Харвардския университет Робърт Уолдингър опита да разкрие тайните на щастието или поне тези, установени от научния му екип, в една от последните си речи за TED, цитиран от “Дарик”.

Събирателно експертите от Харвардския университет открили един универсален показател за щастие – добрата връзка с приятели, близки и половинка. По думите им качеството на връзките е гаранция за щастие, добро здраве и добра памет.

Проучването на Уолдингър започва още през 1938 година и проследява повече от 75 години животите на над 700 мъже. За да увеличат шанса за откриване на щастието, участниците били подбрани по социодемографски признаци. Изследването започва с 268 второкурсници от Харвард, под егидата на проф. Джордж Вейлънт, и 456 момчета от бедни квартали на възраст между 12 и 16 години, под егидата на проф. Шелдън Глуек.

Участниците били разпределени по възрастови групи, след което анкетирани през 2 години за удовлетвореността си от живота, включително: брак, професионална реализация и социални дейности. Здравословното им състояние също било детайлно изследвано на всеки 5 години.

Повече от 7 десетилетия след началото на експеримента проф. Уолдингър разкрива 3 основни урока за щастието:

1. Близките отношения

Мъжете от двете групи, които имали по-близки и добри отношения със своите семейства и приятели, се оценявали като по-щастливи, отколкото останалите. Тяхната средна продължителност на живота също се оказала по-дълга. Тези, които се окачествили като самотни не се чувствали особено щастливи, а изследванията единодушно показали, че физическото и психическото им здраве не били толкова добри.

2. Качеството (не броят) на връзките

Няма значение дали просто сме във връзка с някого, а в каква връзка сме, твърди Уолдингър. Брачните двойки, които често срещат разногласия и не изпитват голяма привързаност един спрямо друг са по-нещастни дори от тези, които си нямат партньор, разкрива изследването.

3. Сполучливият и здрав брак

Социалното взаимодействие не се отразява добре само на физическото ни здраве, но и на психическото. Хората, сключили брак без да се развеждат, разделят, или да преминават сериозни проблеми, са се справили по-добре на тестовете за памет на 50-годишна възраст, отколкото останалите.

„В днешно време се поставя особено голям акцент на професионалните успехи”, твърди Уолдингър: „Но отново и отново, вече 75 години, ние доказваме, че най-щастливи са тези, които са обърнали внимание на отношенията си с останалите – със семейство, приятели, партньори и общност”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете