Баща наркоман намушка с нож 7-годишното си дете във Варна

Премиерът Борисов: Много правителства работиха за отпадането на мониторинга, всички трябва да са доволни

Банката за развитие посреща акционерите на Европейския инвестиционен фонд в София

Самолет се разби на улица в Бразилия, има жертви и ранени (СНИМКИ и ВИДЕО)

Осем души са обвинени за престъпления, свързани с изборите Главният прокурор е поискал от ЦИК разрешение за привличане като обвиняеми на 7 кандидати за кметове и съветници

Вижте Наум Шопов и Теа като деца

Полицията издирва водач, избягал след катастрофа с велосипедист

Дуейн Джонсън-Скалата е най-готиният баща за 2019

Кали израснала на село

Ограничават движението в тунел „Траянови врата“ на магистрала „Тракия“ утре

Камионът-ковчег в Есекс – с българска регистрация, собственост на ирландка Напуснал България през юни 2017 г.

Над 100 000 души денонощие без вода

Забраниха на обвиняем за убийство да посещава квартал в Монтана

Учени разгадаха рецептата за щастие

Щастието е едно от най-важните неща в живота, но и едно от най-трудните за изживяване.

Американският психиатър от Харвардския университет Робърт Уолдингър опита да разкрие тайните на щастието или поне тези, установени от научния му екип, в една от последните си речи за TED, цитиран от „Дарик“.

Събирателно експертите от Харвардския университет открили един универсален показател за щастие – добрата връзка с приятели, близки и половинка. По думите им качеството на връзките е гаранция за щастие, добро здраве и добра памет.

Проучването на Уолдингър започва още през 1938 година и проследява повече от 75 години животите на над 700 мъже. За да увеличат шанса за откриване на щастието, участниците били подбрани по социодемографски признаци. Изследването започва с 268 второкурсници от Харвард, под егидата на проф. Джордж Вейлънт, и 456 момчета от бедни квартали на възраст между 12 и 16 години, под егидата на проф. Шелдън Глуек.

Участниците били разпределени по възрастови групи, след което анкетирани през 2 години за удовлетвореността си от живота, включително: брак, професионална реализация и социални дейности. Здравословното им състояние също било детайлно изследвано на всеки 5 години.

Повече от 7 десетилетия след началото на експеримента проф. Уолдингър разкрива 3 основни урока за щастието:

1. Близките отношения

Мъжете от двете групи, които имали по-близки и добри отношения със своите семейства и приятели, се оценявали като по-щастливи, отколкото останалите. Тяхната средна продължителност на живота също се оказала по-дълга. Тези, които се окачествили като самотни не се чувствали особено щастливи, а изследванията единодушно показали, че физическото и психическото им здраве не били толкова добри.

2. Качеството (не броят) на връзките

Няма значение дали просто сме във връзка с някого, а в каква връзка сме, твърди Уолдингър. Брачните двойки, които често срещат разногласия и не изпитват голяма привързаност един спрямо друг са по-нещастни дори от тези, които си нямат партньор, разкрива изследването.

3. Сполучливият и здрав брак

Социалното взаимодействие не се отразява добре само на физическото ни здраве, но и на психическото. Хората, сключили брак без да се развеждат, разделят, или да преминават сериозни проблеми, са се справили по-добре на тестовете за памет на 50-годишна възраст, отколкото останалите.

„В днешно време се поставя особено голям акцент на професионалните успехи“, твърди Уолдингър: „Но отново и отново, вече 75 години, ние доказваме, че най-щастливи са тези, които са обърнали внимание на отношенията си с останалите – със семейство, приятели, партньори и общност“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.