Крупна схема за далавери с 6000 тона гориво разбиха в Пловдив

Крупна схема за продажби "на черно" на гориво в особено големи размери е разкрита в Пловдив, съобщи окръжният прокурор на града под тепетата Румен Попов. Акцията е осъществена съвместно от ДАНС, Областна дирекция на МВР-Пловдив и Агенция "Митници".

Въпросната нелегална цистерна е била заровена в земята до данъчен склад на бившия завод за мотокари "Балканкар Рекорд" и е била свързана с него. В цистерната регулярно е постъпвало гориво, което не е било регистрирано в информационната система на агенция "Митници", като престъпната схема е действала в продължение на 3 години - 2013, 2014 и 2015 г.

"Става дума за типа горива, предназначени за отопление на оранжерии и селскостопански машини и които до 31 декември 2015 г. бяха с ниска ставка от 50 лв. Тези горива непрекъснато генерираха корупция и престъпност и затова толкова много настоявахме за промени в Закона за акцизите и от 1 януари 2016 г. ставката за горивата е вече уеднаквена", коментира Ваньо Танов, шеф на агенция "Митници". От митницата в града под тепетата съобщиха, че става въпрос за 6000 тона гориво, при чиято продажба е избегнато плащане на акциз от 4,5 млн.лв., като 4 млн.лв. е главница, а 500 000 лв. са лихвите за тези 3 години.

"Има висока степен на организираност при тази схема. Твърде вероятно е в нея да са участвали и хора, които нямат лоша обществена репутация", декларира главният секретар на МВР Георги Костов. Той обаче отказа да навлиза в детайли кого точно визира, за да не попречи на разследването. По случая са извършени над 20 претърсвания и огледи на обекти в Пловдивска и Пазарджишка област. Разпитани са над 50 лица, а за срок от 24 часа са задържани четирима души, на които полицейския арест ще бъде удължен на 72 часа, а предстои и да им бъдат повдигнати и обвинения, допълни окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Съвместният брифинг в Пловдив на Апелативна и Окръжна прокуратура, МВР, Агенция "Митници" и ДАНС бе воден лично от Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор Сотир Цацаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право