Медици разказват за донорството пред ученици във Велико Търново

Ако работите през нощта – трябва да знаете това

Изтеглят от австралийския пазар автомобили на „Фолксваген“ заради опасен дефект

Кристина Шишкова кани на „Среща с пейзаж”

Осъдиха шеф на фирма за трафик на хора и дългове към НАП

Четирима арестувани за разпространение на наркотици в Хасково

Възрастно семейство пострада при катастрофа

Кейт облече пакистанска курта, напомняща тази на принцеса Даяна

Д-р Борислав Цеков: Лозан Панов се превръща в заплаха за правовата държава

37 млади учители назначени тази година в общинските образователни институции в Търново

Петър Волгин: Словото на Лозан Панов за Полфрийман е като писано от представител на БХК

Президентът призова правителството да постави в Съвета на ЕС въпроса за приемане на план за действие при миграционен натиск

Над 400 000 лева спечелиха участниците в игрите на СПОРТ ТОТО в неделя

Крупна схема за далавери с 6000 тона гориво разбиха в Пловдив

Крупна схема за продажби „на черно“ на гориво в особено големи размери е разкрита в Пловдив, съобщи окръжният прокурор на града под тепетата Румен Попов. Акцията е осъществена съвместно от ДАНС, Областна дирекция на МВР-Пловдив и Агенция „Митници“.

Въпросната нелегална цистерна е била заровена в земята до данъчен склад на бившия завод за мотокари „Балканкар Рекорд“ и е била свързана с него. В цистерната регулярно е постъпвало гориво, което не е било регистрирано в информационната система на агенция „Митници“, като престъпната схема е действала в продължение на 3 години – 2013, 2014 и 2015 г.

„Става дума за типа горива, предназначени за отопление на оранжерии и селскостопански машини и които до 31 декември 2015 г. бяха с ниска ставка от 50 лв. Тези горива непрекъснато генерираха корупция и престъпност и затова толкова много настоявахме за промени в Закона за акцизите и от 1 януари 2016 г. ставката за горивата е вече уеднаквена“, коментира Ваньо Танов, шеф на агенция „Митници“. От митницата в града под тепетата съобщиха, че става въпрос за 6000 тона гориво, при чиято продажба е избегнато плащане на акциз от 4,5 млн.лв., като 4 млн.лв. е главница, а 500 000 лв. са лихвите за тези 3 години.

„Има висока степен на организираност при тази схема. Твърде вероятно е в нея да са участвали и хора, които нямат лоша обществена репутация“, декларира главният секретар на МВР Георги Костов. Той обаче отказа да навлиза в детайли кого точно визира, за да не попречи на разследването. По случая са извършени над 20 претърсвания и огледи на обекти в Пловдивска и Пазарджишка област. Разпитани са над 50 лица, а за срок от 24 часа са задържани четирима души, на които полицейския арест ще бъде удължен на 72 часа, а предстои и да им бъдат повдигнати и обвинения, допълни окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Съвместният брифинг в Пловдив на Апелативна и Окръжна прокуратура, МВР, Агенция „Митници“ и ДАНС бе воден лично от Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор Сотир Цацаров.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.