Три опасности за България покрай вируса Зика

Три са възможните опасни варианти за България покрай разпространението на вируса зика, който се пренася от тигрови комари, каквито има в шест области в страната. Това обясни директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред Нова тв. Тези области са Благоевград, Пловдив, Бургас, Враца, Монтана, Стара Загора.

Първият е бременна българка да отиде на екскурзия в Латинска Америка и я ухапе комар. В този случай има опасност за плода. Втората опасност е човек, който се върне от екскурзия или по работа от страни със заразата, да пренесе вируса и да се получи циркулация у нас. Тук трябва да се намесят здравните власти и да не допуснат разпространение.

Според него тигровите комари може да се пренесат в страната ни чрез цветята, най-често с бамбук. Затова е необходим и строг фито-санитарен контрол, а общините започват да пръскат срещу насекоми чак през май.

Епидемиолозите са кът

На трето място България трябва да направи така, че да задържи епидемиолозите в страната. Прoф. Кантарджиев посочи, че лаборантите взимат едва 459 лева, а специалистите масово напускат. Така държавата е изправена пред риск.

„В нашата страна трябва да се направи един подготвен екип, който да може да реагира на Зика, Ебола, Антракс и на Бруцелоза. Не може специалиситте в Националния център по паразитни болести да ги държат с най-ниски заплати", казва професорът.

Заразени в 18 държави

Към момента заразени има в 18 държави. Вчера, както Труд писа, на бременните у нас бе препоръчано да не пътуват към Карибския басейн и Латинска Америка.

Проф. Кантарджиев посочи и че този вирус е известен от средата на 40-те години.

Междувременно стана ясно, че най-малко 4700 случаи на възможно заразяване са регистрирани във Венецуела, съобщи министърът на здравеопазването на страната.

Това е причината спешно да се вземат превантивните мерки за борба с комарите преносители на болестта в столицата Каракас.

Властите са изготвили и започнали цялостна програма за борба с болестта и разполагат с всички необходими ресурси за оказване на необходимата помощ за населението, уверяват от здравното министерство. От ведомството допълват, че усложнения се появяват само в много малък процент от случаите, и те имат неврологичен характер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве