Съдебните лекари готови с експертизата за смъртта на Тодор, качват документа на сайта на прокуратурата

До края на деня или най-късно в понеделник ще е готова съдебно-медицинската експертиза за смъртта на Тодор от Враца. Това потвърди заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, цитиран от "Фокус". По думите му този следобед съдебните лекари пишат заключението си по случая.

Сарафов припомни, че за смъртта на Тодор от Враца е назначена петорна съдебно-медицинска експертиза с участието на трима съдебни лекари от София и двама от Враца. "Чух се с ръководителя на съдебните лекари, работещи по случая, и този следобед те пишат своето заключение. Ако бъде готово до края на днешния ден, ние ще го получим в рамките на днешния работен ден. Ако не успеят да го изготвят в писмен вид така, както изисква законът и да го подпише всеки от експертите, това ще бъде сторено най-късно в понеделник", обясни той.

По думите му, това съдебно-медицинско заключение ще даде отговор на много въпроси. "Тази експертиза ще реши изхода на делото и обвинението. Независимо какъв ще бъде изходът на експертизата, ако има причинно-следствена връзка между получените от Тодор телесни увреждания, нанесени му от обвиняемите и настъпилата смърт, те ще бъдат съдени за убийство, ако няма такава връзка, това означава, че смъртта на Тодор не е вследствие действията на обвиняемите и деянието ще бъде преквалифицирано и ще говорим за дело за хулиганство, защото то е налице. Инцидент има", категоричен беше зам.-главният прокурор.

"Всеки ще понесе отговорността за това, което е извършил - било за хулиганство или за убийство", допълни той. "Погрижили сме се да работят най-добрите от най-добрите съдебни лекари в София. Ще обнародваме на сайта на прокуратурата цялата съдебно-медицинска експертиза. Този случай, който разбуни духовете и обществеността не може да остане скрит зад някаква следствена тайна. Той ще получи гласност и съдебно-медицинското заключение ще бъде огласено. Причините за смъртта на Тодор ще ги научи всеки български гражданин", заяви още Сарафов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право