Лола ди Мола: Баби от всички страни, съревновавайте се!

На 21-ви този месец, бродейки из социалните мрежи, „прихванах“ заблудени новоизпечени баби, които бяха решили, че щом е Бабинден, им е ред да празнуват.

Добре е да уточним, че у нас този празник с езически корени отдава почит на бабите акушерки по селата в миналото, а от 1951 г. е обявен за ден на родилната помощ и работещите в тази сфера.

За седма поредна година на празника на акушерките група светски дами организира конкурс „Мисис Баба“ за най-атрактивна и жизнена баба. Освен емоционално- стимулиращ характер, това събитие има и благотворителна цел. Тази година събраните средства отидоха за К. Г. Б. (Клуб на готините баби), които са протегнали грижовните си ръце към студенти със специфични потребности.

Успоредно с националното издание на „Мисис Баба“ се проведе и международният конкурс Grandma Universe. И както вече стана ясно, „от българска баба по-убава нема!“

Победителка в нашенския формат на конкурса стана Грета Кралева, която участва в представяне на народен обичай за Бабинден. Завършила акушерство, понастоящем изпълняваща длъжността административен директор на СБА „Свети Лазар“, баба Грета се представи в елегантен тоалет в кремав нюанс, който отлично подчертаваше карамела в косата. Горната част на роклята бе в много актуален стил, а елегантният блестящ колан някак подозрително добре подхождаше на победната корона. Сигурно някое ранно долетяло птиче - мъжко внуче, е подшушнало за победата на Грета!

Миналогодишната победителка Дони Василева представи България на международното ниво на надпреварата, в което участваха дами от 15 страни. В кръга с национални носии русокосата ни баба се представи в стилизиран болярски костюм в дълбок червен нюанс и богати златни бродерии. Личи си значи, кой е учил за Средновековието в училище! Щото след 50-ина години, като станат баби, днешните ученички може и да не са чували за този период от историята.

Елизавета Родина от Русия впечатли журито като една истинска Алла Пугачова. Не става дума за години - дамата е на „непълнолетните“ за баба 38, тя бе и най-младата участничка), а за глас и страстно изпълнение. Професионална певица и бизнес дама - има агенция за организация на празненства, Лиза става баба преди 4 месеца, а внучката й се е появила на бял свят в домашна обстановка.

В кръга на националните носии участничката от Израел Олга Гринщейн разкърши снага в роба с тюркоазен цвят и златни елементи.

Супербабата на Сингапур Стела Тиа впечатли с финес на порцеланова статуетка. Богатата златна украса за глава със сигурност изисква перфектен баланс и координация на движенията.

В кръга за представяне на таланти Бейбилин Нюфийлд от Филипините демонстрира техники от бойно изкуство, а на тура с национално облекло впечатли с пищни цветове и стегната плът. Както казват хората, направо е грехота да наречем „баба“ такава жена, събрала в себе си красотата на няколко раси!

Представителката на Кралство Испания Ана Пилар Суарес Родригес бе посветила костюма си на Дон Кихот и „други испански автори“ (да ме прощава Мигел де Сервантес, ама зам.-министърката на образованието драматично промени възприятията ми за главен герой и писател). Сребристото одеяние във форма на рицарски доспехи и характерната за епохата на Просвещението бяла надиплена яка са екстравагантно-впечатляващ реверанс към историческото минало на Иберийския полуостров.

И бабата победителка, представяна като икономист по образование, текстописец по призвание, облечена в синьо одеяние... Дони Василева - на вашето внимание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл