На КЗК й трябва още месец-два да каже има ли картел при горивата

Уверен съм, че до месец-два ще сме готови с анализа дали има картел на пазара на горива. Това заяви говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов по Нова телевизия. По думите му това ще стане, когато бъде получена информацията от Агенция „Митници” и НАП.

Г-н Марешки внесе в КЗК конкретни твърдения за картел на пазара и ние работим по тях, увери Гаврилов. Той посочи, че след промени в данъчно-процесуалния кодекс вече КЗК има право на достъп до т.нар. данъчна тайна. Така КЗК ще може да вижда както информацията от участниците на пазара, така и от НАП и Агенция „Митници”. Затова и сега сроковете се променят, защото не зависи само от нас – уверен съм, че до месец-два ще сме готови, от момента, в който получим информацията от двете държавни агенции, смята Гаврилов. Именно липсата на възможност да се видят данните от НАП и митниците беше сочена от Гаврилов като законова пречка за установяване на картел – защото трябва да се работи само на база данни от субектите, които са заподозрени.

Според говорителят на КЗК маржовете в цените, които се цитират, не са верни, защото имало отстъпки в различните бензиностанции. Той обаче не даде числа. Не мога да допусна такъв популистки натиск – да кажем, че има картел без достатъчно юридическа обосновка, заяви още той.

В други държави такива анализи се правят с години, ние сме готови за 6 месеца, каза Гаврилов. Нали не си и представяте, че ако разкрием картел в горивата, от утре цената ще стане от 2 лева на 1 лев, попита говорителят на КЗК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес