Проф. Стив Ханке: В Испания и Италия живеят по-мизерно от българите

България се нарежда на 13-о място през 2015 г. според изследване на най-нещастните икономики в света. Това показва анализа на Cato Institute, базиран на създадения от проф. Стив Ханке Индекс на нещастието (Misery Index), ползвайки данни за икономическото и социално развитие на страните от Economist Intelligence Unit.

Показателят се изчислява по следната формула - от сбора на нивото на безработица, инфлацията и лихвите по кредитите, се изважда реалният ръст на брутния вътрешен продукт.

Ситуацията у нас се подобрява поради постигнатата през миналата година дефлация, намаляването на безработицата и икономически растеж, който е сред най-високите в ЕС. С по-лоши показатели от нас от страните в ЕС са Гърция, Испания, Хърватия, Кипър, Португалия, Италия и Словения. Безработицата и лихвите у нас все още са на по-високи нива, отколкото в повечето страни от ЕС, показва анализът.

За трета поредна година Венецуела е най-нещастната икономически страна в света, показва Индексът на мизерията, съставен от проф. Стив Ханке.

През последната година индексът на мизерия на Венецуела скочи до небесата главно поради високата инфлация, достигайки 214,9 пункта при само 106,3 пункта през 2014 г.

Ситуацията в Украйна се влошава - страната вече е втора в света, след като през 2014 г. беше четвърта.

Разкъсваната от война Сирия не е включена в индекса, тъй като Ханке пресмята единствено данни за държавите, с които разполага EIU.

Държавите, при които индексът е над 20 точки, са „узрели за реформи”, споделя Ханке пред „Бизнесинсайдър”. От нея става ясно, че България се класира 13-а в Европа, с резултат от 11.8 точки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес