Земята и Луната се родили след челен сблъсък с планета ембрион

„Жесток, челен сблъсък“ е създал планетата Земя във вида, в който я познаваме. Това обявиха учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, цитирани от британския в. „Индипендънт“, предаде БГНЕС.

Според проучването на изследователите планета ембрион, наречена Тея, се е сблъскала със Земята, когато е била само на около 100 млн. години. Тея най-вероятно е била с размерите на Марс или на Земята.

Досега беше известно, че Тея и Земята са се сблъскали, но според новите данни техният удар е бил челен, а не страничен и неточен, както се смяташе предварително. Силата на сблъсъка между двете небесни тела е предизвикала създаването на новата „обща“ планета Земя, а отчупено парче от тях е формирало Луната.

Изследователите също така са сравнили камъни от спътника на Земята, донесени от трите мисии „Аполо“, с вулканични скали от Хаваите и Аризона. За тяхна изненада не са били открити различия в кислородните изотопи на камъните, които също така споделят общи химични подпис.

Едуард Йънг, водещ автор на изследването и професор към Калифорнийския университет, заяви, че няма открити разлики между кислородните изотопи на Земята и на Луната като те са „неразличими“.

Според Йънг, ако Тея не се беше разбила в Земята, то със сигурност е щяла да прерасне в отделна планета.

Коментари

Задължително поле